Evo zbog čega nikako ne smete da podgrevate spanać

Spanać je neverovatno zdrava biljka, ali kada se jednom spremi, više se ne sme podgrevati...

Spanać je jedna od onih neverovatno zdravih namirnica koju smo prezirali kao mali, a koju su nas uvek terali da jedemo. Da nije bilo Popaja, možda ga nikada ne bismo ni probali, ali sada kao zreli ljudi, smo vrlo svesni prednosti i koristi koje ovo povrće ima.

Spanać sadrži velike količine vitamina i minerala, kao što su folna kiselina, vitamin A, B, C, E, gvožđe, mangan i kalijum. Takođe sadrži lutein i zeaksantin i zato je odličan borac i u borbi protiv virusa i zaraza. Ovo povrće se lako priprema i odličan je prilog uz meso i neki drugi izvor proteina, jer se lako vari i jer poboljšava ukus mesa.

Međutim, veliki broj ljudi ne zna da se spanać ne sme podgrevati. Kada se spanać zagreva, nitrati koji se nalaze u spanaću prelaze u nitrite, koji dalje prelaze u nitrozamine koji mogu biti vrlo štetni , pa čak i kancerogeni po ljudski sistem. Zato se spanać nikada ne kuva mnogo i dovoljno je samo da ga prokuvate par minuta u ključaloj vodi. Prvo kuvanje spanaća neće dovesti do ogromnog stvaranja nitrozamina, ali svako sledeće podgrevanje će povećati tu koncentraciju. Zato spanać uvek jedite hladnog posle kuvanja i uspećete da ostanete zdravi i da iskoristite sve korisne sastojke ovog neverovatnog povrća.

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group