5 tajni Kristijana Ronalda: kako fudbaler ostaje u odličnoj formi sa 39 godina

Svetski poznati Portugalac, osvajač pet Zlatnih lopti, Kristijano Ronaldo, više od 20 godina ne samo da je jedan od najboljih na fudbalskom terenu, već i izgleda besprekorno.

Šta radi da bi održao idealnu fizičku formu i kako trenira? Otkrivamo sve tajne fudbalera.

„Naporan rad nikad ne prestaje“, motiviše Kristijano svoje fanove na društvenim mrežama. Glavna tajna fudbalera je stalan i kontinuiran rad na sebi. Preostale četiri nisu ništa novo, po svemu sudeći i uključuju zdrav način života (u njegovoj rutini nema mesta lošim navikama), pravilna ishrana (bez slatkiša, alkohola i brze hrane), kvalitetan odmor i san (pod posebnim uslovima – pročitajte u nastavku), kao i redovan trening (mnogo treninga). Ipak, Kristijano ima čime da iznenadi one koji teže sportskom uspehu i istom telu.

Jede pet puta na dan

Sportista jede pet puta dnevno. Uobičajeni doručak fudbalera je pileća šunka sa sirom, dva tosta, nemasni jogurt i čaša prirodnog soka. Ukupno: 25 g proteina, 90 grama ugljenih hidrata i minimum masti.

Prva užina se sastoji od piletine (200 g pilećih prsa) i salate od povrća, druga užina - riba (ili rolnice od tunjevine) sa začinskim biljem, jajima i maslinama.

Za večeru, fudbaler preferira meso ili ribu, podelivši obrok na dva dela. Ronaldova omiljena jela: biftek, pečena sabljarka i Bacalhau a Bras - tradicionalno portugalsko jelo od usoljenog bakalara sa krompirom i jajima.

Spava dva puta dnevno

Britanski istraživač sna Nik Litlhejls rekao je u intervjuu da radi na Kristijanovom režimu sna više od pet godina. Portugalac jedva spava po 8 sati, ali ide u krevet 2 puta dnevno. Ronaldov san je podeljen na 5 ciklusa u trajanju od sat i po. Na primer, Kristijano noću spava četiri i po ili šest sati, a tokom dana spava još tri ili jedan i po sat. Pri tome, Ronaldo uvek spava u fetalnom položaju i na svežoj posteljini i tankom (ne više od 10 centimetara) dušeku i jednako tankom jastuku na temperaturi vazduha od 16-18 stepeni Celzijusa.

Metode obnove tela kontrastima

Kristijano takođe voli savremene metode obnavljanja tela. Jedna od njegovih korisnih navika su kontrastne kupke nakon utakmica i treninga. Jedna sa toplom vodom, druga sa hladnom. U toploj vodi provodi oko 5 minuta, a u hladnoj još 3 minuta i ovo ponavlja tri puta. Osim toga, fudbaler je sebi kupio sportsku kriokomoru za 45.000 evra. Nekoliko minuta u ovom uređaju može vam pomoći da se oporavite nakon teške fizičke aktivnosti. Tokom kriostimulacije, osoba je izložena niskim temperaturama (do -160 stepeni). Ovo „šok zamrzavanje“ ublažava bolove od povreda, poboljšava metaboličke procese, pojačava zaštitna svojstva tela i pomaže u otklanjanju stresa i umora usled oslobađanja endorfina.

Mentalno zdravlje je temelj svega

Kao i mnogi veliki sportisti, Kristijano Ronaldo redovno koristi usluge psihologa, a sve svoje slobodno vreme posvećuje porodici: zajedno sa manekenkom Georginom Rodrigez, fudbaler podiže petoro dece, pokazujući porodične fotografije na svojim društvenim mrežama. Ronaldo takođe zagovara važnost mentalnog treninga za postizanje ciljeva. „Mentalna snaga je jednako važna kao i fizička snaga i pomoći će vam da postignete svoje ciljeve“, kaže Ronaldo.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group