Kako da sprečite bol u kolenima posle treninga

Svi koji treniraju znaju da je bol u kolenima veliki problem...

Kolena su najosetljiviji deo našeg tela jer su pod konstantnim naporom, čak i onda kada treniramo. Fitnes stručnjak, Džon Henvud, objasnio je zbog čega su toliko kolena osetljiva, ali je rekao da postoje vežbe koje pospešuju oporavak kolena i koji sprečavaju bol.

Henvud kaže da je koleno pod konstantnim naporom i da je najbitnije zagrevanje i zatezanje mišića oko kolena. Dakle, vežbe za butine su od ključnog značaja jer ti mišići drže vaše mesto u pravilnom položaju i ne dozvoljavaju mu da ispadne sa svog mesta. Ako su ti mišiči slobodni, koleno je podložnije povredama jer ne leži čvrsto u svojoj čašici.

Henvud kaže da vežbe poput trčanja ili vožnje bicikla mogu negativno da utiču na kolena pa je potrebno da radite vežbe kao što su, trčanje uz stepenice, Nordijsko skijanje i plivanje

Plivanje je verovatno najbolja vežba od ponuđenih jer je vaše telo u vodoravnom položaju, kičma je prava, telo je istegnuto, a svi mišići su u pokretu. Pritisak na kosti je minimalan a mišići se zatežu, pa je plivanje najbolje rešenje ako imate bolna kolena.

Odmor je takođe veoma bitan u vašoj fitnes rutini. Ako ne dopuštate telu da se pravilno zaleči onda nećete postići željene razultate. Trudite se da u jednoj nedelji imate barem dva dana odmora, jer će se tako vaša kolena, ali i ostali delovi tela odmoriti i zaceliti.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group