Identični blizanci isprobali vegansku i normalnu ishranu kako bi utvrdili koja je bolja

Identični blizanci pristali su na eksperiment koji uključuje da jedan od njih pređe na ishranu baziranu na biljkama, dok će se drugi hraniti mesom kako bi videli čija je dijeta zdravija...

Istraživači Hugo i Ros Tarner odlučili su da dijetu baziranu na biljkama i ishranu svaštojeda postave na testove kako bi videli koji je od ovih životnih stilova najbolji, sa Hugom koji je potpuno izbacio meso i mleko, odnosno Rosom koji nastavlja svoju prehranu sa mesom, mlekom i ribom uključenim u zdravim količinama.

Ovaj duo učestvovao je u studiji izvedenoj tokom dvanaest nedelja na Kings Koledžu u Londonu, unoseći istovetnu količinu kalorija svakoga dana i odlazeći na svoje treninge u teretanu svakodnevno u isto vreme. Hugo je priznao da prebacivanje na dijetu baziranu na biljkama nije bilo nimalo lako, ali je na kraju uspeo da se oseća energičnije. Razgovarajući sa BBC mrežom, koja je dokumentovala putovanje ovih blizanaca, on je izjavio: "Bio sam na veganskoj dijeti i ona zaista ostavlja traga na vašem telu".

"Mislim da sam nekoliko nedelja bio zaista iscrpljen i sve što sam želeo jesu bili meso, mleko i sir. Volim sir, ali sam bio primoran da jedem voće i orašaste plodove i alternative koje nisu imale ni kap mleka u sebi, tako da je sve značilo da ću biti primoran da jedem daleko više količinski, raznovrsnije zdrave hrane, što je posle nekog vremena dovelo do toga da moji nivoi šećera postanu povećani tokom dana i da se osećam kao da imam daleko više energije."

U međuvremenu, njegov blizanac je tvrdio da su njegove performanse u teretani bile ispunjene usponima i padovima, što je ponekada značilo da je bio ispunjen energijom, dok bi pojedinim danima bio ispušena lula. Dok je on imao prilično turbulentno putovanje, njegov brat je sve više dobijao na snazi i njegove su performanse postale prilično konstantne. Međutim, Hugo je otkrio da je diverzitet bakterija u njegovom stomaku drastično pao, dok je kod njegovog brata ostao potpuno isti, što samo znači da je on manje podložan bolestima.

Ros je bio prilično uznemiren kada je shvatio koliko zapravo prerađevina jede kada je uporedio svoju ishranu sa bratovim "ekstremno zdravim" veganskim obrocima. Na kraju dvanaeste nedelje, koliko je trajao čitav eksperimet, dva čoveka gotovo da nisu imali nikakve razlike po pitanju telesnih karakteristika, tako da nije ništa preterano novo niti iznenađujuće moglo da se zaključi o efektima ova dva načina ishrane.

Naravno, Hugo je video veliki pad u nivoima holesterola, dok je takođe izgubio nešto kilograma i razvio veću otpornost na dijabetes drugog tipa. Sudeći prema Insider publikaciji, na startu dijete, Hugo je težio nešto manje od 84 kilograma i posedovao je 13% telesne masti, dok je na kraju dvanaeste nedelje težio 81,1 kg i posedovao 12% telesne masnoće. Radi poređenja, njegov brat je takođe posedovao 13% telesne masnoće na samom startu, ali je dobio nešto preko 4,5 kilograma mišićne mase, podižući svoju telesnu masnoću na 15% i kilažu na 85,7 kilograma.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group