Proteini - da ili ne?

Da li koristiti proteine ili ne? Ovo je sigurno najčešće pitanje kada je reč o fitnesu i ishrani...

Da li dodaci ishrani mogu da nam pomognu pri ishrani i treningu i da li su zdravi? Da bismo došli do odgovora moramo prvo da naučimo šta su proteini. Reč protein potiče od grčke reči “protos”, što znači prvi element. Opšte je poznato da je protein glavni gradivni element ljudskog tela i postoje dve vrste proteina: biljni i životinjski.

Meso, jaja, mleko i mlečni proizvodi sadrže životinjske proteine dok se biljni protein nalazi u biljkama.  Iako se zbog ishrane i količine, životinjski protein više koristi, biljni protein je zdraviji, jer u sebi ne sadrži zasićene masti i holesterol.

Dakle, mi svakodnevno kroz hranu unosimo proteine u naš oranizam, međutim, kada krenemo da treniramo, unos proteina treba da se poveća. Tu nastaje polemika. Ako dosta trenirate, morate i dosta da jedete. Iako to možda zvuči jednostavno, potrebno je dosta hrane uneti u toku dana kako bi se unela dovoljna kolicina proteina, a neki ljudi to jednostavno ne mogu to da postignu.

Zbog toga se koriste proteini ili kako se drugačije nazivaju dodaci ishrani. Lako se spremaju i još lakse konzumiraju, samo ih pomešajte sa malo vode ili mleka i unećete željenu dozu proteina u vaš organizam.

Proteini su korisni i olakšavaju našu ishranu, ali postavlja se pitanje da li su zdravi? Stručnjaci kažu da jesu. Iako se često nazivaju “hemijom”, proteini koji služe kao dodatak ishrani izvučeni su iz prirodnih proizvoda, kao što su jaja, surutka, mleko ... Takođe, u proteinskim šejkovima možete kontrolisati i masti i ugljene hidrate.

Naravno, ne smete preterivati sa količinama i ne smete zamenjivati vaše obroke šejkovima. Ogromna količina proteina vam takođe može škoditi i narušiti zdravlje. Trudite se da jedete pravilno i zdravo, a proteinske šejkove koristite u doziranim količinama kako bi za nijansu povećali unos proteina.                      

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group