Da li je moguće izbeliti zube "domaćim" metodama kod kuće?

Moderna stomatologija može ponuditi brojne načine da vaš osmeh učinite lepim i snežno belim, ali mnogi i dalje više vole da koriste domaće lekove.

Štaviše, popularni su i preparati iz apoteke i „bakini“ saveti. Stomatološki hirurg, implantolog i parodontolog je otkrio koliko je bezbedno koristiti recepte za kućno izbeljivanje.

Proces izbeljivanja zuba: šta je to?

Ljudi vrlo često mešaju izbeljivanje zuba sa efektom osvetljavanja, koje dobijaju kao prijatan bonus kada se podvrgavaju profesionalnoj oralnoj higijeni kod stomatologa. Međutim, to su potpuno različite procedure. Pod izbeljivanjem zuba stomatolozi podrazumevaju posvetljivanje pigmenata gleđi, koje nastaje pod uticajem atomskog kiseonika, a profesionalna oralna higijena podrazumeva kvalitetno čišćenje zuba od plaka i kamenca.

Zubi sadrže ogromnu količinu prirodnih pigmenata, kao i onih koji prodiru u gleđ pri ispijanju čaja, kafe, pića, crnog vina itd. Osmeh postaje manje beo, a ovo je frustrirajuće. Prilikom izbeljivanja, atomski kiseonik se primenjuje na strane pigmente, ali morate biti veoma oprezni da biste dobili dobar rezultat bez nanošenja štete.

Popularne narodne metode

Na Internetu možete pronaći veliki izbor recepata za izbeljivanje zuba. Ali najpopularnije „bakine“ metode su sledeće:

  • soda, kuhinjska so;
  • aktivni ugalj;
  • vodonik peroksid;
  • limunska kiselina.

Čak i ako koristite navedene proizvode veoma pažljivo i retko, ipak ćete oštetiti svoju gleđ. Soda bikarbona, kuhinjska so i aktivni ugalj mehanički uklanjaju plak, a zubi zapravo izgledaju belji. Međutim, ove supstance istovremeno uklanjaju tanak sloj gleđi. Limunska kiselina izjeda plak, ali je gotovo nemoguće naneti isključivo na površinu koja se čisti, pa može da vam opeče desni. Vodonik-peroksid, zajedno sa tamnim pigmentima, uklanja mineralne komponente iz gleđi, što zube čini krhkim i osetljivim.

Izbeljivanje kod kuće sa kupljenim proizvodima

Proizvodi za izbeljivanje zuba iz apoteka i prodavnica takođe su predstavljeni u širokom spektru. Najpopularniji od njih su:

  • gelovi sa efektom izbeljivanja;
  • posebne paste za zube;
  • trake za izbeljivanje.

Kada birate paste za zube, morate pažljivo pristupiti, jer one mogu biti veoma abrazivne - odnosno izbeljivanje kada se koristi nastaje usled mehaničkog uklanjanja plaka. Takvi proizvodi koriste prilično grube čestice i mogu oštetiti gleđ. Bolje je koristiti niskoabrazivne paste za beljenje. Ali u svakom slučaju, pre nego što izaberete takav proizvod, preporučljivo je da se konsultujete sa stomatologom, koji će utvrditi koliko je jaka vaša gleđ, da li ima ogoljenih mesta, početnog karijesa, abrazije.

Mesta na kojima je zaštitni sloj zuba istanjen su veoma delikatna, a ako su izložena preparatu za izbeljivanje, to može izazvati povećanu osetljivost gleđi ili čak, u nekim slučajevima, njeno uništenje. A ako postoje znaci ranog karijesa, pokušaj izbeljivanja zuba može dovesti do njegovog brzog razvijanja.

Gelovi za izbeljivanje zuba sadrže vodonik peroksid, koji, kada se razloži, oslobađa atomski kiseonik. Iako je proces sličan onome što se dešava u ordinaciji zubara, morate biti veoma oprezni. Ako vaša gleđ ima povećanu osetljivost, na primer, na hladnoću ili na dejstvo određenog voća, onda kada koristite takve gelove, može se povećati, a onda se možete oprostiti od udobnog života. Stomatolog je u mogućnosti da odabere proizvod i njegovu koncentraciju prema vašim individualnim karakteristikama.

Trake za izbeljivanje, koje su toliko popularne, u principu su slične gelovima. Jednostavno se nanose na zube, sadrže vodonik peroksid  a tokom izlaganja se oslobađa atomski kiseonik - zbog čega dolazi do izbeljivanja zuba. Ovde postoji još jedna opasnost. Pošto vodonik peroksid može aktivno uticati ne samo na gleđ, već i na desni, može ih oštetiti. Kao rezultat, na pogođenim područjima pojavljuju se bele tačke, a u nekim slučajevima mogu se formirati čirevi.

Da li je vredno koristiti narodne lekove i kućne metode?

Kućne izbeljivanja zuba imaju loše rezultate i veliku opasnost po zdravlje, ali nepromišljena upotreba pasta ili gela za izbeljivanje koje se mogu kupiti u apoteci, može naneti nepopravljivu štetu gleđi ili desni.

Efekat možete uporediti sa izbeljivanjem kose: ako to učinite na pogrešan način pramenovi će postati krhki i lomljivi. Ali kosa će ponovo izrasti, ali zubi neće.

Ako želite da vam osmeh bude i lep i zdrav, uravnoteženo pristupite izboru proizvoda za izbeljivanje i izbegavajte neproverene preporuke. Još bolje, daćemo vam savet. Razgovarajte sa svojim stomatologom: on će izabrati bezbednu metodu izbeljivanja i, ako je potrebno, sprovesti samu proceduru.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group