Koliko ljudi, toliko ćudi i po svemu sudeći, isto toliko načina za pripremu kafe…
I dok neki ljudi dodaju mleko i šećer u svoj omiljeni napitak za razbuđivanje, drugi preferiraju da tu crnu tečnost ostave čistom i snažnom koliko god ona može biti. Međutim, malo ljudi zna da postoji i treća opcija koja se može isprobati, a koja prema navodima uklanja svu gorčinu. Twitter korisnik sa nadimkom @BirdRespecter podelio je sa svojim pratiocima zabavan fazon, koji uključuje dodavanje soli – a ne šećera – vašoj kafi, kako bi se eliminisao gorak ukus.
Iako ovaj savet nije ništa novo, nije toliko poznat koliko bi trebalo da bude – mada će sigurno mnogi od vas koji su ikada greškom sipali so u kafu umesto šećera sa grimasom na licu čitati ostatak ovog članka. “Ovo je sjajan trik, posebno kada se radi o jeftinijim kafama. Sve što treba da uradite je da dodate prstohvat soli u šolju crne kafe, promešate i probate. Kafa je odjednom mnogo ukusnija, a nema dodatog šećera”, tvrdi BirdRespecter.
A tiny pinch of salt in black coffee removes the bitterness almost entirely. I thought this was common knowledge until my coworker looked at me like I had horns for doing this the other day https://t.co/F2M64KC7OY
— Birdrespecter (soros funded)❗️ (@BirdRespecter) April 24, 2023
Po svemu sudeći, postoji i naučno objašnjenje zašto je ovaj metod uklanjanja gorčine toliko efikasan: “Vaš jezik na sebi ima gomilu receptora za ukus, a generalno, on detektuje jone natrijuma koji prelaze membranu i tako osećamo slanoću nečega. Uz to, doživaljvamo i neke sinergijske efekte”, objašnjava Džejms Hofman, jutjuber i profesionalni barista. “Generalno, so može pojačati slatkoću nečega, dok samim tim može ublažili ili smanjiti gorčinu”.
Međutim, iako so može poboljšati iskustvo ispijanja kafe, ovaj trik treba koristiti umereno i nije pogodan za ljude sa visokim pritiskom i drugim zdravstvenim problemima.
N.Đ.