Evo zašto ljudi dodaju so u svoju kafu umesto šećera

Koliko ljudi, toliko ćudi i po svemu sudeći, isto toliko načina za pripremu kafe…

I dok neki ljudi dodaju mleko i šećer u svoj omiljeni napitak za razbuđivanje, drugi preferiraju da tu crnu tečnost ostave čistom i snažnom koliko god ona može biti. Međutim, malo ljudi zna da postoji i treća opcija koja se može isprobati, a koja prema navodima uklanja svu gorčinu. Twitter korisnik sa nadimkom @BirdRespecter podelio je sa svojim pratiocima zabavan fazon, koji uključuje dodavanje soli – a ne šećera – vašoj kafi, kako bi se eliminisao gorak ukus.

Iako ovaj savet nije ništa novo, nije toliko poznat koliko bi trebalo da bude – mada će sigurno mnogi od vas koji su ikada greškom sipali so u kafu umesto šećera sa grimasom na licu čitati ostatak ovog članka. “Ovo je sjajan trik, posebno kada se radi o jeftinijim kafama. Sve što treba da uradite je da dodate prstohvat soli u šolju crne kafe, promešate i probate. Kafa je odjednom mnogo ukusnija, a nema dodatog šećera”, tvrdi BirdRespecter.

Po svemu sudeći, postoji i naučno objašnjenje zašto je ovaj metod uklanjanja gorčine toliko efikasan: “Vaš jezik na sebi ima gomilu receptora za ukus, a generalno, on detektuje jone natrijuma koji prelaze membranu i tako osećamo slanoću nečega. Uz to, doživaljvamo i neke sinergijske efekte”, objašnjava Džejms Hofman, jutjuber i profesionalni barista. “Generalno, so može pojačati slatkoću nečega, dok samim tim može ublažili ili smanjiti gorčinu”.

Međutim, iako so može poboljšati iskustvo ispijanja kafe, ovaj trik treba koristiti umereno i nije pogodan za ljude sa visokim pritiskom i drugim zdravstvenim problemima.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group