Čime nahraniti mišiće nakon napornog vežbanja

Upravo ste završili sa napornim treningom, trčanjem ili podizanjem tegova iz čučnja, a nakon vaših ubitačnih serija gorivo namenjeno telu posle vežbi postaje neophodno...

Većina ljubitelja fitnesa ili profesionalnih sportista prvo za šta će se uhvatiti verovatno je neko sportsko piće, ali nedavna istraživanja su otkrila da je mleko zapravo superiorni napitak nakon izvedenih vežbi.

"Određena sportska pića inhibiraju ili izazivaju oksidaciju masti zbog određenog tipa karbohidrata koji blokira metaboličke puteve uključene u procese njihovog sagorevanja u mišićima", izjavio je Filip Čilibek, profesor kineziologije na Univerzitetu u Saskatčhevanu. "U međuvremenu, kalcijum i protein iz mleka simuliraju ove metaboličke putanje kako bi razbijali masnoće."

U Čilbekovoj novoj studiji objavljenoj nedavno, možemo videti da sportisti koji piju obrano mleko nakon večernjih vežbi sagorevaju više masti sledećeg jutra.

Stoga, ukoliko sportska pića izazivaju razlaganje masti u mišićima, dok ih kalcijum i protein u mleku stimulišu, onda obrano mleko deluje kao jasan izbor nakon vežbi. Štaviše visok sadržaj šećera u pojedinim sportskim pićima namenjenim za posle vežbanja, podiže novoe glukoze u nebesa, što je svakako loše za krvni pritisak i dijabetes, a visoke proteinske stope u mleku, sa druge strane, neutralizuju ove loše efekte.

Naravno, sportska pića poseduju svoje vreme i mesto - ukoliko niste ljubitelj mlečnih napitaka, ili ste netolerantni na laktozu, ostavljate vašu torbu za teretanu u vrućem automobilu dok ste u svom svetu, ovakvi napici mogu vam pomoći da nadomestite izgubljene tečnosti i elektrolite, baš kao i u slučaju obranog mleka. Pokušajte sa dodavanjem ovih pića u jutarnje smutije ili proteinske šejkove.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group