Čovek doživeo srčani udar zbog preterivanja sa energetskim napicima

Dvadesetjednogodišnji mladić prevezen je u hitnu pomoć nakon srčanog udara koji je doživeo zbog ispijanja četiri konzerve energetskog pića dnevno tokom dve godine…

Doktori londonske bolnice objasnili su da je pacijent hitno prebačen na intenzivnu negu posle srčanog udara i četiri duga meseca tokom kojih se njegovo stanje obeleženo gubitkom kilaže i kratkim dahom postepeno pogoršavalo. Njegova bolest koja je prethodila srčanom udaru obeležena je i smetnjama u radu digestivnog trakta, tremorom i aritmijama, ali ovaj mladić nikada do sada nije potražio medicinsku pomoć.

Pacijent je otkrio doktorima kako po navici pije u proseku četiri konzerve od pola litre energetskih pića svakog dana i da ova njegova loša navika traje dve godine. Simptomi koje je osećao primorali su ga da napusti fakultet jer nije bio u mogućnosti da se koncentriše na svoje studije.

"Bio sam konstantno uplašen zbog svojih borbi prilikom pomeranja ili govora, što je na kraju dovelo do nesnice. Često bih zaspao tek rano izjutra. Konačno, veoma često sam postajao frustriran kada nisam mogao da se setim reči koju sam hteo da izgovorim i kada sam želeo nešto, a nisam mogao da se izrazim, sve ovo me je toliko često preplavljalo emocijama koje su vodile do anksioznosti i depresije."

Svaka konzerva energetskog pića sadrži oko 160 ml kofeina, što znači da je ovaj mladić konzumirao najmanje 640 ml ovog jakog stimulansa svakoga dana. Prosečna tolerancija na kofein po osobi, uglavnom se vrti oko 400 ml dnevno, što je oko četiri ili pet šoljica kafe u toku dana.

Pacijentovo zdravlje je tokom prijema bilo toliko ozbiljno da su lekari razmatrali kombinovanu transplantaciju bubrega i srca. Na svu sreću, njegovi siptomi su počeli polako da ublažavaju i sama funkcija srca se značajno popravila nakon terapije i kompletnog prestanka konzumacije energetskih pića.

Naučnici smatraju da je veća svesnost o štetnosti energetskih pića preko potrebna, kao i poznavanje efekata njihovih sastojaka. Poznato je da su ovi napici veoma adiktivni i potpuno dostupni mladima i deci. Svetska javnost se upravo iz ovih razloga zalaže za etiketiranje energetskih pića, nalik upozorenjima koja se nalaze na duvanskim proizvodima, kako bi opasnosti koje sa sobom nose i potencijalni štetni sastojci bili kupcima na pravi način ilustrovani.

N.Đ.

Izvor: 9GAG

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group