Da li je opasno jesti tunjevinu svaki dan?

Tunjevina je sjajan izvor proteina, ali da li je zdravo jesti tunjevinu svaki dan...

Verovatno volite da jedete tunjevinu, pogotovu ako se bavite sportom. Odličan je izvor proteina i hranjivih supstanci koje vam pomažu da regenerišete telo posle treninga. Unos tunđevine takođe smanjuje rizik od srčanih i moždanih oboljenja, ali ipak, doktori širom sveta savetuju da prevelik unos tunjevine može biti opasan.

Tunjevina, kao i druge morske ribe, u sebi sadrži malu količinu žive. Svi znamo da je živa neverovanto otrovna i opasna po ljudski život. Na sreću, ribe u sebi sadrže male količine žive. Problem nastaje kada ljudi počnu da unose preveliku količinu tunjevine. Dakle, ako previše konzumirate tunjevinu postoji šansa da se otrujete živom i na taj način ugrozite sebi život. Naravno unos tunjevine mora da bude ogroman kako bi došlo do ovakvog trovanja, ali neki sportisti dnevno pojedu i preko 5 konzervi tunjevine, pa za njih postoji ozbiljan rizik.

Jedna konzerva tunjevine u sebi sadrži 18.11 mikrograma žive, dok ista količina Albakor tunjevine sadrži 49.53 migrograma žive.

Sportisti i ljubitelji ribe, obratite pažnju i povedite računa. Ako volite ribu i tunjevinu setite se da zajedno sa proteinama i omega kiselinama unosite i živu. Ne preterujte sa tunejvinom i jedite umereno, jer kao što naše bake kažu „Sve u velikim količinama nije dobro“.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group