Nova studija otkriva da jogurt zapravo nije zdrav

Jogurt može biti zdrava i lako nosiva užina za one koji su stalno u pokretu, ali novo istraživanje nam sugeriše da ovaj mlečni proizvod sadrži neverovatno visok nivo šećera…

Istraživači BMJ Open analizirali su preko 900 vrsti jogurta i zaključili su da je manje od deset posto sadržalo manje od pet grama šećera na sto grama proizvoda, dok je samo dva procenta dečijih jogurta okarakterisano zdravom količinom šećera.

“Svi misle da je jogurt zdrava hrana”, kaže Bernadet Mur, profesor na Univerzitetu Lidsa. Jogurt bez svih aditiva jeste pun kalcijuma i proteina, a većina je prirodno zaslađena zbog mleka. Ipak, problem ove namirnice krije se u proizvođačima koji često preteruju dodavanjem šećera.

Istraživanje je uključilo brojne poznate brendove jogurta, da bi ovi mlečni proizvodi biti podeljeni u osam grupa: dečiji, alternativni, deserti, pića, sa ukusima, voćni, prirodni/grčki i organski.

Studija je takođe upozorila na zabludu koja se tiče beneficija organskog jogurta, jer zapravo upravo ta vrsta jogurta sadrži najviše šećera.

Organski jogurt ima u proseku 13.1 gram šećera na sto grama, što je ekvivalent za tri kašičice, dok dečiji jogurt ima u proseku 10.8 grama. Grčki i nemasni jogurti bili su najmanje zaslađeni, sa u proseku pet grama šećera na sto grama proizvoda.

Desertni jogurti sadrže najveću količinu šećera – 16.4 grama šećera na sto grama proizvoda.

“I dok jogurt izaziva manje brige od gaziranih pića i voćnih sokova, glavnih izvora slobodnog šećera kako u dečijoj, tako i u ishrani odraslih, ono što je posebno zabrinjavajuće jeste činjenica da se jogurt smatra zdravom hranom”.

Mur kaže da ljudi i pacijenti moraju čitati deklaracije proizvoda i sastojaka. “Ako na jogurtu vidite gomilu sastojaka, otarasite ga se i odaberite onaj koji sadrži samo mleko i mlečne kulture”. Zdrav životni stil se može dostići konzumacijom jogurta, samo zbog količine proteina koju on sadži.

Umesto kupovine voćnog jogurta, odaberite grčki jogurt zaslađen na prirodan način ili medom, jer tako nećete ugroziti svoje zdravlje, ali ćete se ipak zasladiti.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group