Fitness - Ishrana

Znakovi koji pokazuju da možda imate DIJABETES

Drugo ime za dijabetes je „tihi ubica“...

Ova bolest današnjice je dobila ovakvo ime zbog toga što se njeni simptomi ne mogu odmah uočiti. Dijabetes može da uništi organe, a da vi ni ne znate da ga imate.

Za ljude koji pate od dijabetesa, povišena glukoza u krvi je praktično otrov. Ćelije u organizmu se „oslanjaju“ na glukozu kako bi im davala energiju, pa je zato vrlo bitno održavati normalni nivo glukoze u krvi.

Glukoza dolazi iz namirnica kao što je voće i iz varenja ugljenih hidrata. Ona se zatim transportuje kroz krv u ostale delove tela, a da bi se iskoristila za energiju, organizmu je potreban insulin - hormon pankreasa. Ljudima koji imaju dijabetes tipa 1, pankreas ne luči insulin, pa ga moraju unositi u vidu injekcija, dok kod dijabetesa tipa 2, postoji insulin, ali organizam nije sposoban da ga iskoristi.

Zapamtite, vrlo je važno da primetite rane znakove dijabetesa:

1. Povećana potreba za tečnošću i njenim izbacivanjem (odlazak u toalet). Ovaj simptom može pratiti i simptom suvih, osušenih usta;

2. Povećana glad;

3. Slabost i malaksalost;

4. Neobjašnjivo gubljenje težine, pogotovo ako jedete mnogo više nego pre;

5. Česte infekcije. Takođe,bilo kakve povrede je mnogo teže izlečiti, pa čak i male ogrebotine;

6. Zamućen i slab vid.

Zdrava ishrana i vežbanje mogu sprečiti pojavu dijabetesa, a ako ga već imate, ove dve stvari mogu imati pozitivan efekat na vaše stanje i celokupno zdravlje.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group