Savršena varijacija popularne vežbe izgradnju balansa i jakog jezgra

Svako ko se razume u fitnes sa medicinskog stanovišta može vam reći da su pravi pokretači naših tela, oni delovi koji zadržavaju svu snagu i sprečavaju povrede...

To je naše jezgro - odnosno, skup mišića čija je glavna funkcija stabilnost lumbo-karlične regije i povezivanje gornjih i donjih ekstremiteta - uključujući i gluteuse, naravno. Kada želimo da imamo snažan trup, moramo raditi na stabilnom i jakom jezgru, koje ne dozvoljava rasipanje sila pri njihovom prenošenju od nogu ka rukama i u suprotnom smeru.

Upravo iz ovog razloga, mrtva dizanja su postala popularnija više nego ikada, posebno zbog toga što ove vežbe aktiviraju pomenute regije i više nego što možemo zamisliti. Međutim, dodavanje druge dimenzije mrtvom dizanju dolazi u formi ove vežbe koju izvodimo na jednoj nozi, upotrebom običnog tega. Sa druge strane, ova varijacija vežbe biće idealna i za vaš abdomen, istovremeno.

Mrtvo dizanje na jednoj nozi već predstavlja popularnu vežbu, koja se često izvodi sa teretom u jednoj ruci i na strani koja najviše odgovara dizaču. Zglobovi kukova su tačke polaska u ovoj vežbi, pokrećući se polako unazad prilikom spuštanja torza. Održavanje kičme i grudi u pravilnom položaju, predstavlja ključnu stavku za gornji deo tela prilikom progresa kroz ovaj pokret.

U ovoj vežbi, neupotrebljena noga ostaje potpuno neupotrebljiva i ravna, dok je glavni cilj tokom pokreta njeno održavanje u ravni sa torzom. Ova vrsta mrtvog dizanja na jednoj nozi cilja ka stvaranju klatna ili klackalice, a kada se pravilno izvodi, ono takođe radi na ojačavanju vaših trbušnjaka. Snaga mrtvog dizanja na jednoj nozi jeste u tome što ono donosi velike lančane prednosti istovremeno izazivajući vaš balans i stabilnost jezgra, ali  takođe može frusitrati brojne dizače.

Bilo da se radi o dosadnoj staroj povredi članka, lošoj prostornoj svesnosti ili problemima sa stabilnošću i njenog prenosa sa jednog na drugi deo kraja, brojni ljudi ne mogu izvući maksimalno iz vežbe mrtvog dizanja na jednoj nozi jer jednostavno ne mogu fokusirati vežbu na gluteuse zbog zauzetosti prilikom zauzimanja pozicije što im istovremeno odvlači fokus sa trening efekata koje podizanje može doneti.

Zapravo, može biti veoma teško da se izvuče čitav potez pravilno, dok se istovremeno fokusramo na odražvanje radne noge potpuno na zemlji i sprečavanju tela da prevagne ili rotira ka slobodnoj strani. Svi ovi problemi mogu učiniti da dizači izbace ovaj potez iz svojih setova.

Sa druge strane, kada sebi priuštite nešto što možete osetiti, taktičku pomoć, ona vašem telu može omogućiti nešto više tačnih povratnih informacija, koje će pomoći da ispravite podizanje na pravi način i veoma brzo. U slučaju mrtvog dizanja jednom rukom, postavljanje nefunkcionalnog kolena na klupu uradiće upravo to, a sve što je potrebno da uradite jeste da stavite celokupnu cevanicu na nju.

Ovo manje podešavanje navodi kuk da ostane u istom nivou i izbegne rotaciju, dok ostatak tela nastavlja da se kreće u obrascu šarki. Takođe, ovakva taktička pomoć omogućiće vam rešavanje problema sa balansom i postaviti naglasak na tetive i gluteuse radne noge bez rotacije. I u ovom slučaju se održavanje kičme pravom smatra primarnim, uz maksimalno opterećenje u tetivama.

Efekti ove vežbe slični su onim koje donosi bugarski čučanj, rešavajući veći deo problema vezanih za balans prilikom pokreta na jednoj nozi, istovremeno donoseći identične prednosti čitavoj zoni i jednoj radnoj nozi. Takođe, ovo omogućuje dizačima da se fokusiraju na podizanje većeg tereta i održavanja kukova u ravni.

Prilikom izvođenja mrtvog dizanja na ovaj način budite potpuno slobodni da svoju klupu podesite na visinu koja vam odgovara kako bi ona bila direktno ispod kolena, dodavanjem bloka, tega, stepenišne platforme ili prostirki po vašoj želji. Na ovaj način, naprezanje tetiva kako bi se pokrenuo razvoj u jednoj od najizbirljivijih vežbi postaje daleko jednostavnije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lee Boyce (@coachleeboyce)

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group