Jednostavni saveti lekara za sprečavanje hrkanja

Nekim ljudima ne postoji ništa iritantnije prilikom pokušaja spavanja od slušanja nečijeg hrkanja, bilo u istoj ili drugoj prostoriji...

Zapravo, kada kazaljke sata broje sitno i potreban vam je dobar san kako biste ustali rano sledećeg dana, ležanje u mraku pored nekoga ko snažno testeriše može predstavljati pravu noćnu moru na javi. Ukoliko zbog nekoga ko glasno hrče propuštate dragocene momente provedene zatvorenih očiju, možda imamo dobre vesti za vas. Jedan doktor je postao zvezda društvenih mreža ove nedelje, nakon što je podelio jednostavne trikove koji mogu pomoći ljudima da prestanu sa hrkanjem.

Prilikom intervjua i pitanja vezanog za temu, stručnjak za spavanje, dr Sandra Bostok, objasnila je da hrkanje često nastaje kada neko spava na leđima. Međutim, ukoliko pokušate da vežete tenisku lopticu, ili neki sličan, ne preterano oštar predmet, na poleđinu svoje majice, ili pidžame u kojoj spavate, povećavate mogućnosti prevencije horizontalnog spavanja, što kod pojedinaca najverovatnije sprečiti hrkanje.

“Hrkanje postaje daleko gore kada ležite na leđima iz razloga što će se vaša vilica daleko lakše može otvoriti. Sve što možete da izvedete kako biste sprečili ležanje na leđima i forsirali spavanje na strani, predstavlja stvaranje neudobnosti, žuljanja i neprijatnog osećaja, tako da se vezivanje teniske loptice za zadnju stranu nečega u čemu spavate, nameće jedno od najboljih rešenja.”

Tokom intervuja u jednoj emisiji, internacionalno priznati terapeut iz Harli Strita, Karl Rolins, složio se sa dr Bostokovom metodom, naglašavajući da, kada spavamo na leđima, jezik i meko tkivo disajnih kanala se opuštaju pod uticajem gravitacije i spuštajući se na donji deo našeg grla, oni stvaraju vibrirajući zvuk.

“Vilica se takođe opušta, tako da se usne razdvajaju i usta postaju organska eho membrana koja emituje zvuk. U tom slučaju, kada hrčemo, naše glave postaju veliki biološki zvučnici, zaduženi za puštanje veoma loše muzike. Spavanje na strani je dosta restriktivnije i naši disajni putevi stvaraju bolji protok vazduha. Ovo je upravo i glavni razlog zbog kog ljude u nesvesti postavljaju na stranu, u pozu za oporavak”, zaključio je dr Rolins.

N.Đ.

Izvor: VT

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group