Koliko treba da vežbamo da bismo poboljšali zdravlje, prema Harvardu

Iznenadićete se koliko vremena treba da provedete vežbajući da biste videli zdravstvene koristi.

Koliko vremena treba da trenirate, ukupno, nedeljno, pitanje je koje bi trebalo da vas posebno brine ako želite da poboljšate svoje zdravlje vežbanjem. I ovo, bez obzira da li birate da dižete tegove u teretani, plivate ili samo džogirate u parku.

Odgovor na ovo pitanje daje studija koju su potpisali Harvard i Entoni L. Komarof, profesor medicine i šef ove publikacije. U stvari, njegovi zaključci koje ćete pročitati su dobijeni nakon analize podataka koje su prikupili naučnici iz celog sveta.

Koliko (barem) treba da vežbate?

50 minuta snažne fizičke aktivnosti nedeljno je dovoljno da vidite zdravstvene prednosti. Do ovog zaključka došlo se nakon obrade relevantnih podataka o 72.000 ljudi, od kojih je većina bila između 50 i 80 godina.

Konkretno, nakon 40 minuta intenzivnog vežbanja (nedeljno), rizik od smrti iz bilo kog uzroka je značajno smanjen, a stopa dostiže 36% nakon 50 minuta.

Međutim, čak i 15 minuta intenzivnog vežbanja može smanjiti rizik od smrti iz bilo kog razloga za 17%. Da, samo 15 minuta nedeljno je dovoljno da vidite dobrobit za svoje zdravlje.

Naravno, 50 minuta intenzivnog vežbanja nedeljno neće vam doneti telo superheroja. Međutim, videćete razliku u svom telu, kako spolja, tako i u pogledu blagostanja.

Dakle, počnite sa najmanje 15 minuta i nastavite dok ne dođete do 50 minuta. Alternativno, možete se baviti bilo kojim sportom umerenog intenziteta koji želite, 150 minuta nedeljno, podeljeno na 3 treninga.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group