4 načina da proverite da li su jaja pokvarena

Ništa nije gore nego kada pojedete pokvarenu hranu, pogotovu ako je to jaje...

Jaja su neverovatno zdrava, hranjljiva i puna proteina. Savršen su obrok za svakog ko trenira i želi da svoje telo nahrani na dobar način.

Iako jaja imaju dosta dug rok trajanja, često se dešava da poneko jaje zaboravimo u uglu našeg frižidera koje nam posle može pravit dosta problema.

Mi ćemo vam predstaviti  4 laka načina uz pomoć kojih možete da proverite da li su vaša jaja u frižideru pokvarena.

1. Plutajući test

Ovaj test je veoma lagan i brzo se obavlja. Jednostavno ubacite jaje u sud sa vodom i posmatrajte da li jaje pluta. Ako vaše jaje pluta na vodi, onda je to siguran znak da je pokvareno. Sveže jaje uvek će potonuti na dno.

2. Test sa lampom

U zamračenoj prostoriji uperite lampu u jaje i posmatrajte. Kod svežeg jajeta primetićete vazduh na vrhu jajeta i okruglo žumance u sredini koje će biti svetlije boje. Ako je jaje pokvareno primetićete da je vazduh raspoređen po jajetu, a da je žumance nedefinisano i razređeno.

3. Mućkanje

Pokvareno jaje ne zove se mućak za džabe.  To je zato što pokvareno jaje ispušta zvuk kada se mućka. Ovo je još jedan način kako možete proveriti da li je jaje pokvareno ili ne.

4. Miris

Svima je poznat miris, tj smrad pokvarenog jajeta. Ako osetite sumpurast i jak smrad kada otvorite jaje, to je sguran znak da je jaje pokvareno i da ga treba baciti.

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group