Kulinarski specijaliteti istoka

Uvedite istočnjačke ukuse u vaše svakodnevni jelovnik, obogatite vaš život...

Sećate li se kada ste poslednji put bili u prilici da probate neko novo jelo? Da li ste jedni od onih koji su upali u začarani krug mesa-krompira-testa-voća i povrća, bez imalo volje i ideje da okusite nešto drugo. Proleće i leto su idealna godišnja doba za promenu na Vašoj trpezi, prvenstveno zbog izobilja namirnica od kojih možete pripremiti izvanredne specijalitete.

Ako ste spremni da se upoznate sa drugim gastronomskim prostranstvima i da oplemenite svoja čula novim, istančanim ukusima, predlažemo Vam istočnjačku kuhinju. Usmerite kompas svog nepca ka Istoku i prijatni će Vas iznenaditi bogata ponuda jela koja se veoma brzo i lako spremaju, a koja odišu fantastičnim mirisom i još boljim ukusom.

Kulinarski specijaliteti istoka vezuju se prvenstveno za kuhinje stanovnika Vjetnama, Kambodže, Koreje, Japana i Kine. Možda ste već i bili u prilici da probate neke od njih poput sushija ili sushimija, koji se služe i u restoranima u našoj zemlji, međutim verovatno niste upoznati sa načinom pripreme i sastojcima ove izvanredne poslastice.

Shodno kulturi, navikanam, običajima i naravi određenog naroda razvijao se i način pripreme hrane, odnosno uživanja u istoj. Za razliku od zapadnjačke kuhinje koja se bazira samo na tome da zasiti pojedinca, „jedemo kako ne bi bili gladni“ – najprostije rečeno, istočnjačka kuhinja je otišla korak dalje. Ovi narodi su razviji čitavu filozofiju o tome kako napraviti idealnu kombinaciju određenih sastojaka i stvoriti jelo koje inspiriše sva ljudska čula.

Reč je naime o tao filozofiji, unutar koje su prisutna dva pola – Yin i Yang. Ove dve suprotnosti pokazuju povezanost i savršen sklad mirnoće i energije, svetla i tame, muškaraca i žena, ali i neophodnost da sve u životu treba podrediti ovoj filozofiji, ismeđu ostalog i pripremu i posluženje hrane.

Mada je prezentacija hrane u restoranima na Zapadu takođe veoma važna, njeno posluženje na Istoku predstavlja pravu umetnost. Za razliku od navika na zapadu koje potenciraju jedan veliki obrok, na Istoku se preferira posluživanje više manjih celina čiji je zadatak da zagolicaju Vaše nepce. Pirinač je osnovna namirnica koja se koristi prilikom pripremanja hrane na istoku i isti se služi u najrazličitijim kombinacijama. Može da kombinovati sa ribom, mesom i povrćem koji upotpunjuju njen blagi ukus. Pored toga važan deo u istočnjačkoj kuhinji zauzmaju pikantni umaci, koji se pridodaju glavnim jelima.

Najčešći izbor vegeterijanaca, tofu, sve se više može pronaći i na trpezama širom naše zemlje, a pored njega i alge koje su jedan od najčešćih sastojaka kulinarskih specijaliteta istoka. Iako se na Zapadu pečurke mahom koriste kao dodatak pizza-ma, narod na istoku ih priprema na brojne druge načine. Na primer shitake, je jedna od najpoznatijih pečuraka koja se sreće na meniju istoka, a koja ima brojna lekovita svojstva. Njen pozitivan učinak na kardiovaskularni sistem kao i činjenica da usporava proces starenja, čine je posebno privlačnom i popularnom.

Naime, ono što je najvažnije jeste to da se na istoku praktikuje kratka termička obrada hrane, kojom se nastoje sačuvati svi hranljivi sastojci, vitamini i minerali. Eksperimentišite...prijatno će Vas iznenaditi izvanredan ukus kuhinje sa istoka.   

Č.K.        

 

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group