Mitovi o proteinima u koje treba da prestanete da verujete

Nije sve onako kao što mislite...

Svi znaju da su proteini zdravi i da pomažu mišićima da se oporave i da rastu. To je jedan od glavnih razloga zbog kojeg su proteini postali toliko popularni, posebno među ljudima koji redovno treniraju i idu u teretanu.

Međutim, iako dosta ljudi u svoj organizam unosi suplementaciju u vidu proteina, postoje mitovi u koje svi veruju, ali koji nisu istiniti.

Mit 1: Više proteina znači više mišića

Iako je protein neverovatno koristan za razvitak i povećanje naših mišića, to ne znači da će veće količine proteina pomoći da se naši mišići povećaju. Dok trenirate, vaša mišićna vlakna se cepaju. Proteini služe da ta vlakna brže zarastu, a vremenom, posle nekoliko cepanja, mišić poćinje da raste. Međutim, ako vlakna nisu pocepana, protein neće imati šta da poporavlja. Tako da proteini nemaju efekta ako ne trenirate. Zbog toga prestanite da pijete velike količine proteina, već ga pijte skladno i ravnomerno sa vašim režimom treninga.

Mit 2: Svi proteini su isti

Ovo ste verovatno bezbroj puta čuli. „Nije važno koji si protein uzeo, važno je da ga piješ“ – ovo je rečenica koju govore mnogi „stručnjaci“ u teretani. Ipak, veoma je važno da znate koje proteine pijete. Iako je osnova proteina ista, proteini nikada ne dolaze sami. Ako pijete suplemente, primetićete da pored proteina imate i druge dodatke kao što su masti, amino kiseline, vitamini i slično. Na osnovu vaše kilaže, treninga i vaših ciljeva morate odrediti koja kombinacija vam najviše odgovara.

Slična stvar je i sa hranom. Proteini iz govedine i ribe su isti, ali ćete u ribi dobiti veći broj amino kiselina zbog kojih će vam telo bolje reagovati na te proteine.

Mit 3: Proteini goje

Ovo je takođe netačna informacija, sami po sebi proteini nemaju velikog efekta u kreiranju telesne mase, za to su dogovorne masti. Proteini služe samo da nahrane vaše mišiće koji zbog njih brže rastu, pa je to razlog zašto svi misle da proteini goje.

Ako ste mršavi, a želite masu, potrebno je da pronađete proteine koji će u svom sastavu imati veći broj masti kako biste uspeli da povećate broj kalorija i tako povećali i kilažu.

Mit 4: Proteine treba piti odmah nakon treninga

Svi piju proteine odmah posle treninga jer misle da na taj način odmah hrane svoje mišiće. Iako to jeste tačno, istraživanja su pokazala da i kasnije unošenje proteina donosi isti efekat, što znači da proteinske šejkove ne morate nositi u teretanu. Možete ih popiti i kod kuće.

Mit 5: AKo nemate energije, to znači da nemate dovoljno proteina

Ni ovo ije tačna informacija. Proteini zapravo imaju veoma malo uticaja na energiju. Za to su najodgovorniji ugljeni hidrati. Zbog toga morate prilagoditi vašu ishranu tako da imate i ugljene hidrate koji će vam omogućiti da imate energije tokom treninga.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group