Trčanje kao vid vežbanja

Više slika

Više slika

Učiniti ovaj korak nikada nije lako...

Iako se hladniji dani sve više približavaju i postajete sve svesniji da ćete hteli ne hteli nabaciti dodatnu kilažu tokom zime, odlučujete se za krupni korak – vežbanje. Kao jedna od najjednostavnijih vežbi, za koju ne morate da plaćate članarinu u teretani, jeste trčanje. Međutim iako deluje lako, trčanje zahteva izvesnu snagu, a vi kao nespremni početnicu u ovom hrabrom poduhvatu, već nakon prvih 500 metara imate osećaj da će vam srce iskočiti na usta i da ćete se onesvestiti jer ne možete dovoljno da se nadišete.

Ovo je jedan od glavnih razloga zašto mnogi odustaju od trćanja iako je zapravo najteži korak napravljen i svaki sledeći će im biti sve lakši. Upravo to, korak po korak, vodi vas ka uspehu. Nerealno je očekivati da biste već prvog dana bili u mogućnosti da pretrčite bez ikakvih problema 5 – 6 kilometara, ako nemate ni malo kondicije. Put od udobne fotelje sa nogama na tabureu dok grickate čips do sposobnosti da istrčite 5 – 6 kilometara ko od šale, dug je i naporan, ali vredan truda.

Redovnim vežbanjem, odnosno trčanjem ne samo da ćete poboljšati svoje zdravstveno stanje, uticati na smanjenje kilograma i oblikovati vašu mišićnu masu, već ćete se i znatno bolje osećati i biti privlačniji pripadnicama lepšeg pola. Pre svega dajte seb vremena, kako biste stekli izdržljivost i bili u mogućnosti da pravilno trčite i dišete pri tom, jer nepravilno disanje zapravo je razlog zašto se zadišemo i ne možemo da dođemo do sada kada se konačno zaustavimo.

Bolovi koje ćete u početku osećati znak su da ste predugo sedeli na krevetu i bili neaktvni. Isti će vas nagovarati da odustanete ali znajte da su oni samo pokazatelj toga da se vaše telo suočava sa pozitivnim promenama. Dakle, krenite laganim korakom. Kada osetite bol, usporite, pre nego što se potpuno zaustavite. Odmoite na kratko i kada povratite snagu krenite ponovo.

Prilikom trčanja dajte sve od sebe da istrčite bar desetak metara više od granice koju ste sami sebi zadali u mislima. Ako trčite na istoj stazi, granicu pomerajte jednom nedeljno i nakon samo mesec dana bićete zapanjeni šta ste u stanju. Bolovi u mišićima će vas možda u nekim slučajevima sprečiti da se vratite na stazu, međutim umesto da lenčarite na krevetu, pođite makar u šetnju. Na ovaj način istegnućete mišiće, a možda i dobiti poriv da potrčite.

Potrebno je da pronađete savršeno vreme u toku dana koje vam odgovara za trčanje. Najidealnije je rano ujutro ili uveče. Ne morate trčati svaki dan ako vam to u početku predstavlja preveliku obavezu i problem kada su mišići u pitanju, ali makar svaki drugi dan bi bilo poželjno. Takođe nemojte sebe forsirati i uvek birati brzo trčanje. Iako je isto učinkovitije i lagano trčanje će vam značiti na duže staze. Idealno bi bilo da kombinujete brzine trčanja, jer ćete na taj način dati vašem telu mogućnost da se na kratko odmori.

Posle mesec od dva trčanja, bilo bi poželjno da nađete neko uzvišenje, koje će vam dodatno pomoći da razvijete snagu i mišiće. Možda se u početku nećete slavno popeti na isto uzvišenje, ali znajte da ste na dobrom putu samim tim što ste se odvažili da osvojite planinu pred sobom!

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group