Da li je spavanje bez odeće zaista 'opasno' koliko pojedini tvrde?

Kao što već možemo primetiti, temperature tokom noći postaju prilično visoke i leto već pokazuje svoje lice, najavljujući nam velike sparine i vrućine...

Tokom ovog meseca, nevreme, kiša i sunce ispraćeni suncem koje će dizati temperature do trideset stepeni, definitivno će doprineti neprijatnom osećaju tokom noći, a za sve koji ne žele, ne mogu ili ne vole da spavaju sa uključenom klimom u sobi, problemi se mogu nazreti u najavi. Međutim, svi vi koji se protiv neprijatnih noćnih vrućina i povećanja temperature potencijalno borite tako što spavate potpuno nagi, možda ćete nakon čitanja ovog članka poželeti da promenite svoje navike.

Borba protiv neprijatnih noćnih preznojavanja u potpunosti gole zadnjice, prema stručnjacima, predstavlja prilično rizičan proces, a kako sami oktrivaju, zapravo nikada ne bi trebalo da spavamo na ovaj način. Prema naučnicima, osoba u proseku iz svoje izduvne grane okine između petnaest i dvadeset i pet puta dnevno, što se svakako dešava i tokom noći, dok bezbrižno lutamo carstvom snova. Naš život za sobom ostavlja otisak u vidu gasova, po čemu je i prepoznatljiv u vasioni, sa naučnim studijama koje su dokazale da svako ispuštanje gasova iz našeg digestivnog trakta prati rasprskavanje malih količina fekalne materije.

Stoga, iako može biti dosta lakše i hladnije spavati tokom noći bez bilo kakvog komada odeće na intimim delovima, postoje ozbiljne šanse da poteljina ostane prekrivena neželjenim supstancama iz naše zadnjice. Naravno, tu su i pojedine stavke koje ovakvu praksu mogu potencijalno opravdati, kao što je često pranje posteljine i njeno menjanje, zajedno sa sličnim opasnostima koje vrebaju u toaletima, ali naravno, niko normalan zbog toga ne prekriva sve naokolo najlonima, baš kao da je - zlu ne trebalo - došlo vreme za krečenje.

Sa druge strane, stručnjaci naglašavaju da: „Ukoliko želite da spavate nagi, predlažemo da perete svoju posteljinu najmanje jednom nedeljno. Kada spavamo, mi se linjamo, opada nam kosa, stidne dlake, curi nam pljuvačka i lučimo fekalne materije, što se samo pojačava ukoliko nemamo pidžamu ili neku odeću, nalik majicama i donjem vešu, na sebi. Takođe, nipošto ne smemo zaboraviti da naše posteljine tokom vremena prikupljaju prašinu, što povećava prisustvo bakterija u našem prostoru za spavanje, tako da je pranje posteljina obavezno jednom nedeljno“.

U okviru prednosti i mana spavanja gole zadnjice, sudeći prema naučnicima, ne postoji previše izvršenih istraživanja o efektima ovakve prakse, kao ni pouzdanih podataka o tome koji procenat ljudi spava bez ikakve garderobe tokom noći. Sa tim na umu, pojedini specijalisti koji se bave poremećajem sna zaključili su da ne postoje dokazane prednosti niti mane spavanja bez ikakve garderobe, tako da slobodno možemo odabrati ono što nam se čini ispravnim, što nam donosi veći komfor i pruža bolji san tokom noći.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group