Kako da vam zgibovi budu efektivniji

Kada radite zgibove, poenta je da maksimalno opteretite mišiće, a ne da obarate rekorde u ponavljanjima...

Od kada su izmišljene vežbe sa ponavljanjima, muškarci prave katastrofalnu grešku, a to je želja za što većim brojem ponavljanja. Verovatno su i vas mnogi pitali „E, koliko zgibova možeš da uradiš?“  i to samo pokazuje koliko su muškarci fokusirani na broj ponavljanja. Razlog za to jeste što se broj ponavljanja vezuje za snagu i spremnost.

Međutim, istina je malo drugačija. Veliki broj urađenih zgibova ne znači da ste jači od drugih. Poenta nije da uradite što veći broj zgibova, već da ovu vežbu radite pravilno i da je otežavate, kako biste vaše mišiće maksimalno opteretili.

Ako želite da budete snažniji i veći, onda vaši mišići moraju da se muče. Kada jurite veliki broj ponavljanja, vežbu ne radite kako treba i ubrzavate je, što dovodi do loše stimulacije mišića. Zbog toga zgibovi kod nekih osoba uopšte ni nemaju uticaj na muskulaturu.

Postoje dve taktike koje morate prmenjivati ako želite da radite zgibove koji će vas maksimalno opteretiti i koji će povećati i ojačati vaše mišiće. To su ZADRŽAVANJE i SPORO SPUŠTANJE.

Kada se podignete na vratilu, ostanite u podignutom položaju nekoliko sekundi. Zatim se što sporije spuštajte u donji položaj, a onda se ponovo povucite. Ovo je pravi primer savršenog zgiba koji će vam omogućiti da maksimalno opteretite mišiće, sa ciljem da ih ojačate.

Dakle, zaboravite na ponavljanje od 20 ili 30 zgibova, jer će 5 urađenih zgibva na ovaj način imati veći uticaj na vaše mišiće nego 100 nepravilnih.

Foto:Onnit

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group