6 namirnica koje je najbolje izbegavati

Trend zdravog življenja, naveo nas je da svi dobro upamtimo listu zabranjene hrane: grickalice, gazirani sokovi, slatkiši…

Mnoge druge poslastice u kojima bismo rado uživali nalaze se na ovoj zabranjenoj listi. Ipak, čak i one namirnice koje vam deluju bezopasno, mogu biti zaista loše za vaše telo, pa je iz tog razloga veoma važno da proverimo svoje znanje o zdravoj ishrani. Ovog puta smo za vas kreirali listu namirnica koje bi trebalo da izbegavate kada ste u nabavci.

1. Riba u plastičnom pakovanju

Iako ovako zapakovana riba ima dobar ukus, ona takođe ima i jednu veoma, veoma veliku manu – neverovatno kratak rok trajanja. Jedini način da se ona održi u plastičnom pakovanju je da se drži u ulju. Ako se kojim slučajem drži u rasolu, velika je verovatnoća da joj je dodat heksametilentetramin, odnosno hemikalija koja je zabranjena u velikom broju zemalja.

2. Dimljena hrana

Dimljena hrana je takođe popularna u čitavom svetu, ali je i tema brojnih debata kada se radi o svim nedaćima koje može doneti našem zdravlju. Postoje tradicionalne metode dimljenja, koje funkcionišu kao prirodni konzervansi i mogu produžiti rok trajanja neke namirnice, ali, tu je i jeftinija metoda poznatija kao tečni dim, koja je sumnjivog porekla. Hemikalije koje se za to koriste imaju pojačivače ukusa, fenole i često formaldehid, što naravno nije pomenuto na pakovanju. Hrana kojoj je istekao rok može vam delovati kao dobra, upravo zbog tog veštačkog ukusa. Ako baš želite da uživate u dimljenim namirnicama, kupite one sa znacima prirodnog dimljenja – tragove kuke ili kanapa.

3. Gumene bombone

Čuvene gumene mede popularne su kako među klincima, tako i među odraslima. Ipak, sastojci modernih gumenih bombona daleko su od klasičnih koji su nekada korišćeni. Prirodni pektin zamenjen je svinjskim želatinom, dok su boje kreirane od sintetičkih pojačivača ukusa i tonera. Pored toga, neki proizvođači koriste sumpor-dioksid kao konzervativ, što često nije navedeno na pakovanju, a u većim dozama uzorkuje ozbiljne alergije.

4. Žitarice

Žitarice su jako popularna opcija za doručak u mnogim zemljama i smatraju se zdravim obrokom. Ipak, sastojci i način pravljenja vam može jasno staviti do znanja da su one popularne kao rezultat marketinških trikova koji ih predstavljaju kao zdrave. Nakon prženja žitarica, sve vitamini ispare iz njih. Inače, one se prže u šećeru i ulju, što nikako nije dobro. Ako ih redovno jedete, možete dobiti na kilaži.

5. Crne masline

Ovo je jedna od najkontroverznijih namirnica na listi. Na svetu ne postoje crne masline, i to morate znati. Zrele masline su obično tamno ljubičaste ili braon boje. Crne masline koje nalazite u konzervama su zapravo zelene masline obojene specijalnim nutrijentima, a u najvećem broju slučajeva, to je željezni glukonat, koji iako u malim dozama nije opasan, svakako nije dobar za vaš organizam.

6. Grožđe

Grožđe je takođe jedna od namirnica sa jako kratkim rokom trajanja. Štaviše, trebalo bi ga jesti odmah po branju, što nikako nije slučaj sa grožđem koje kupujete u velikim supermarketima. Supermarket pokušavaju da produže rok trajanja grožđa upotrebom anti-oksidanata. Ako kupite grožđe koje je kao sa slike i nakon par dana, znajte da je hemijski tretirano.

Na kraju, moramo vas posavetovati da što češće proveravate sastav proizvoda koje kupujete. Znamo da je sve to ispisano sitnim slovima, ali upravo tu se mogu sakriti brojne stvari koje će vam škoditi.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group