Fitness - Ishrana

Ako volite vanilu onda ovo morate pročitati

Evo od čega se dobija sladak ukus vanile...

Ovo je nešto što veoma mali broj ljudi zna, pa smo odlučili da vam otkrijemo tajnu ukusa vanile.Otkrili smo da aroma vanile u vašim pekarskim proizvodima i slatkišima može doći iz analnih izlučevina dabrova.

Zadnjice dabrova izlučuju ekstrakt koji se zove kastoreum, kojim dabrovi obeležavaju svoju teritoriju. Američka administracija za hranu i lekove navodi kastoreum kao „bezbedan“ aditiv, a proizvođači ga intenzivno koriste u parfemima i hrani najmanje 80 godina.

Kastoreum je hemijsko jedinjenje koje uglavnom potiče iz dabrovih analnih vreća, koje se nalaze između karlice i dna repa. Mirisna, smeđa sluz otprilike je konzistencije melase, mada ne baš tako gusta.

Iako većina analnih sekreta smrdi - zbog bakterija u crevima koje proizvode miris - ovo hemijsko jedinjenje je proizvod dabrove jedinstvene ishrane lišćem i korom, što mu daje prelep miris.Kastoreum ima mošusni miris vanile, zbog čega se i koristi kao dodatak vanili.

Dakle, sledeći put kada budete jeli sladoled od vanile ili neku drugu namirnicu sa ukusom vanilem, velika je verovatnoća da su dabrovi odgovorni za prelep ukus onoga što jedete.

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group