Fitness - Ishrana

Da li je turska kafa dobra za zdravlje?

Ovo pitanje postavljaju mnoge kafopije...

Po istraživanjima, kafa je drugo najpopularnije piće na planeti (voda je prva) i to nam govori koliko ljudi zapravo pije ovaj kofeinski napitak. U Srbiji, ali i u zemljama okruženja, popularna je turska kafa i iako ima onih koji piju epsreso ili nes, turska kafa je „klasika“.

Obično jednu šolju kafe poijemo čim se probudimo, a ubrzo se tu negde nađe i druga, a kod nekih i treća šolja. Postoji mngo mišljenja koja su podeljena i neka nam govore da je turska kafa štetna, dok druga tvrde da je kafa zdrava.

Međutim, mi smo uspeli da nađemo odgovor na ovo pitanje. Dokazano je da je turska kafa zdrava, da pozitivno utiče na holesterol, na pritisak i da zbog kofeina obezbeđuje bolje funkcionisanje mozga i pamćenje, ali ključ zdravog ispijanja kafe leži u količini i u trenutku kada se pije.

Kafa je dijuretik, što znači da izbacije tečnost iz našeg tela i zato ne smemo piti kafu u preteranim količinama. Ako tokom dana unosimo normalnu količinu vode (1.5-2 litre na dan), onda je apsolutni maksimum 3 kafe na dan koje su raspoređene u periodu od 4 sata. Sve preko toga prelazi zonu „zdravog“ i može negativno uticati na telo.

Sledeća stvar koja se često radi a koja nikako nije dobra jeste to što se kafa pije na prazan tomak. Kafu trebamo piti posle doručka ili jela, jer kafa može dovesti do većeg lučenja želudačne kiseline, koja može izazvati mučninu, gorušicu i druge probleme kada je stomak prazan.

Ako se budete držali ovih pravila, onda vam turska kafa može doneti samo pozitivne efekte.

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group