Najpoznatiji TV kuvar na svetu otkrio je svoje male tajne...
Pripremanje bifteka na prvi pogled deluje kao lagan posao, ali od svakog kuvara zahteva precinost, kulinarsko znanje i tehniku. Mnogi tokom pripremanja bifteka prave greške i tako uništavaju prelepo i sočno meso koje gubi ukus i teskturu. Zato je Gordon Remzi odlučio da nam otkrije kako se sprema savršeni biftek i šta je sve potrebno da uradimo da nam ovaj komad mesa bude sočan i ukusan.
1. Pre prženja, izvadite bitek i ostavite ga da odstoji 10 minuta na sobnoj temperaturi.Kada ubacite hladan biftek u tiganj, onda on postaje neukusan i tvrd.
2. Dobro začinite meso. 35% začina se izgubi čim biftek dotakne vreli tiganj.
3. Kada ubacujete meso u tiganj, stavljajte meso od sebe, kako bi ste izbegli prskanje vrelog ulja.
4. Nema boje, nema ukusa. Dobro zapecite vaš biftek i ne okrećite ga previše sa jedne na drugu stranu, već pustite da se lepo peče.
5. Obogatite meso drugim aromama. Koritite beli i crni luk, ruzmarin i slične dodatke kako bi ukus mesa bio bogatiji i aromatičniji.
6. Pre nego što izvadite biftek, rastopite malo putera i okupajte biftek njime. Tako će meso biti mekše i ukusnije.
7. Posle pečenja, ostavite meso da "odleži". Tada će se svi sokovi u mesu akumulirati i meso će biti sočnije.
8. Nikada ne secite vaš biftek pretanko, jer ćete tako osloboditi previše sokova iz mesa koji će iscureti.
9. Srednje pečen biftek je najbolji, a da bi ste znali kada je vaš biftek gotov, jednostavno ga pipnite i osetite mekoću. Mekoća bi trebala da bude kao kada dodirnete mesto na zglobu gde merite puls. Mekano, ali ne previše, sa malo elastičnosti i otpora.
10. Na kraju, nikada ne spremajte biftek ako nemate sa nekim da ga podelite.