Sedam zabluda o ishrani u koje svi verujemo

 Sigurno ste čuli mnogobrojne mitove o ishrani, kao što je onaj najpopularniji da ugljeni hidrati goje...

Nutricionisti kažu da ne postoji ništa loše u hrani koja  ima niski glikemijski indeks (glikemijski indeks na skali od 1 do 100  pokazuje koliko ta hrana utiče na naš krvni sistem). U ove namirnice spadaju ovas, integralni pirinač, integralna testenina…

Kada se konzumira u normalnim količinama, ova hrana predstavlja bogat izvor vlaka i vitamina B. Ipak, treba biti umeren u konzumiranju ovih namirnica, jer preterana konzumacija nije dobra.

Sedam mitova za ugljene hidrate, predstavljamo vam i neke druge zablude koje ste sigurno čuli:

Ne treba jesti nakon 19 časova

Najveći mit je definitivno onaj koji kaže da se sva hrana posle 19 časova pretvara u masti. Naravno, vreme nema veze sa tim, jer stvaranje masti zavisi od količine i vrste hrane koju smo konzumirali, kao i od vežbanja i našeg načina života.

Hleb izaziva nadudost

Evo još jednog mita koji govori da hleb izaziva nadutost. U Velikoj Britaniji sprovedeno je istraživanje koje je pokazalo da svaki peti Britanac izbegava hleb. međšutim, ovo je takođe jedna velika zabluda. Ako brinete o nadutosti, onda je bolje da izbegavate testeninu, jer će vam ona pre izazvati nadimanje nego hleb.

Ako jedete češće i manje, ubrzaćete metabolizam

Iako je tačno da se češćim i manjim obrocima ubrzava metabolizam, ova promena vam neće pomoći da smršate. To ubrzanje metabolizma je jednostavno premalo,pa ga vaš organizam bukvalno neće ni primetiti.  Jedini pravi način da se metabolizam ubrza je redovno vežbanje.

Ako jedemo mlečne proizvode, unosimo dovoljnu količinu kalcijuma

Iako mlečni proizvodi sadrže kalcijum, ne smemo se osloniti samo na ove proizvode kao izvor ovog vitamina. Morate jesti i druge namirnice koje su bogate kalcijumom, jer iz mleka i mlečnih proizvoda jednostavno nećete dobiti dovoljnu količinu koja je potrebna vašem telu.

Sirova hrana je zdravija

iako je sirova hrana zaista sjajan dodatak ishrani, postoji nekoliko antioksidansa koji su dostpuni samo kroz kuvanu hranu. Jedan od tih antioksidansa je likopen koji se nalazi u povrću. Takođe, kuvanjem se ubijaju i određene bakterije koje mogu nalaziti u sirovoj hrani, kao što je npr. meso.

Namirnice koje su bogate holesterolom povećavaju rizik od srčanog udara

Oboleli od dijabetesa i osobe koje imaju povišen  holesterol, trebali bi najviše tri puta nedeljnoo unositi namirnice prirodno bogate holesterolom. Za ostale, ova hrana nije velika pretnja. Jaja pružaju visok spektar hranljivih materija, čak je i dokazano da ova namirnica za doručak pomaže pri gubitku težine.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group