Fitness - Ishrana

Zašto morate jesti švapski sir pred spavanje

Nutricionisti sada sugerišu da konzumiranje švapskog sira pred spavanje može pomoći vašem metabolizmu…

Postoji studija koja je skoro objavljena u britanskom Žurnalu ishrane, koja je otkrila da su oni koji su jeli švapski sir pred spavanje mogli prirodno da ubrzaju svoj metabolizam. Iako postoje brojni mitovi koji vam govore kako možete ubrzati metabolizam, nijedan nije bio istražen u ovoj meri.

Samanta Lej, dijetetičar/istraživač za vazduhoplovstvo i njen istraživački partner, Majkl Ormsbi, profesor ishrane, hrane i nauke o vežbanju na univerzitetu u Floridi izveli su ovu studiju, a ona se sastojala od ženskih osoba u dvadesetim godinama.

Žene su konzumirale jednu od tri stvari pred spavanje – švapski sir, kasein proteinski suplement ili placebo. One su morale da konzumiraju dati proizvod, koji su birali istraživači, od 30 do šezdeset minuta pre odlaska na počinak. Svima ženama koje su učestvovale u ovoj studiji izmeren je nivo REE (energija koja se stvara tokom perioda mirovanja) pre nego što legnu da spavaju i čim se probude ujutru.

Zasnovano na pronalascima Lejove i Ormsbija, ovo istraživanje zaključilo je da konzumiranje 30 grama proteina makar trideset minuta pre spavanja ima pozitivni efekat na kvalitet mišića, metabolizam i celokupno zdravlje. Istraživači su doneli zaključak da konzumacija ovog tipa hrane radi sasvim dobro, a možda čak i bolje od konzumacije proteinskih suplemenata.

Važno je zapamtiti da su rezultati zavisili i od aktivnosti žene tokom dana. Ako žena nije aktivna nimalo, što znači da niti šeta, niti vežba, konzumacija proteina pred spavanje neće imati isti uticaj. Uprkos značajnim pronalascima, jedna osoba mora jesti proteine, zdrave masti i odbaciti šećer i obrađene ugljene hidrate, uz treninge dva do tri puta nedeljno ako želi da ubrza metabolizam.

Ne postoji magična pilula ili protein koji će vam odmah poboljšati metabolizam. Činjenica je da aktivnost metabolizma ima i genetske veze, ali ne morate biti zaglavljeni sa sporim metabolizmom. Hranite se pravilno i vežbajte, a rezultati će doći, kad tad.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group