Kina predstavila novi hipersonični avion koji će poleteti 2025. godine

Više slika

Više slika

Kineska tehnološka firma predstavila je svoje planove za hipersonični avion koji će putovati brzinama do 7.000 km/h...

Kineska kompanija Space Transportation nada se da će moći da poveže neke od najvećih svetskih gradova u samo sat vremena leta. Sudeći prema njenom sajtu, Tianxing I raketa poleće vertikalno sa manjim putničklim delom prikačenim za svoj trup. Kada dostigne pravu visinu, putnički segment se odvaja i raketa se vraća na zemlju.

Kompanija razvija ovaj avion tokom nekoliko godina i nada se da će biti u mogućnosti da ga postavi u putničku upotrebu 2025. godine. U animiranom predstavljanju podeljenom na sajtu kompanije, mogu se videti putnici koji se čekiraju u centru, nečega što deluje kao Šangaj, pred svoj put u Dubai. Infograf snimka prestavlja nam putovanje od 6.400 kilometara koje se završava u svega sat vremena.

Govoreći o svom Tianxing I avionu, kompanija Space Transportation iznela je u zvaničnoj izjavi: "Razvijamo krilnu raketu za visoke brzine i transport sa jedne tačke na drugu, sa smanjenim troškovima u poređenju na obične rakete koje nose satelite i daleko brže modele od tradicionalnih aviona". Sudeći prema izveštajima, test letovi su planirani za sledeću godinu, nakon čega će uslediti prvi letovi bez posade 2024. godine i sa posadom godinu dana kasnije.

Ova kompanija takođe radi na orbitalnoj verziji ovih putovanja, planiranih do kraja ove decenije, a ona bi trebalo da odvedu putnike u svemir pre nego što ih orbitirajući transpurtuju do bilo koje tačke na planeti. Sudeći prema sajtu kompanije, svemirska varijanta ove letelice biće daleko brža, sa mogućnostima razvijanja brzina do neverovatnih 10.000 kilometara na sat.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group