Letelica sa najvećim rasponom krila na svetu završila svoje poslednje i najduže test putovanje

Najveći avion na svetu kompletirao je svoj rekordni test let iznad pustinje Mohave u Kaliforniji...

Stratolaunch Roc teretni avion, ili skraćeno Roc, poleteo je sa Mohave aero i svemirske luke i spustio se na isto mesto nakon leta dugog šest sati, preneo je Interesting Engine.

Avion je tokom leta dostigao maksimalnu visinu od 6.860 metara, preneli su predstavnici kompanije Stratolaunch. Independent je naveo da Roc poseduje raspon krila od 117 metara, što je duže od prosečnog terena za američki fudbal. Letelica koja je prethodno držala rekord za najveći raspon krila bio je ruski Antonov An-225 Mriya model sa 88,4 metra.

Ovaj avion dizajniran je kako bi nosio i lansirao hipersonične letelice i u mogućnosti je da sa zemlje podigne 220 tona. Kako bi u ovome uspeo, Stratolaunch Roc model pokreće šest Boeing 747 motora. Njegov poslednji let obeležava deveto test putovanje i drugo koje je sa njim u nebo poslalo Talon-A hipersoničnu test letelicu kompanije Stratolaunch.

Stratolaunch Roc je prvi put poleteo aprila meseca 2019. godine i njegovo putovanje trajalo je 150 minuta, sa maksimalnim razvijenim brzinama do 286,6 km/h i maksimalnom visinom od 4.572 metra. Svetski mediji prenose da je prema test pilotu Evanu Tomasu ovaj let ispunio sva očekivanja njegove kompanije.

Ova privatna svemirska kompanija osnovana je 2011. godine od strane koosnivača brenda Microsoft, Pola Alena. Ona je kreirana kako bi se razvijali novi vazdušno lansirni svemirski transportni sistemi, sa korporativnim sedištem smeštenim u Sijetlu.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group