Da li je dobro uzimati lekove protiv bolova posle treninga

Sigurni smo da je većina vas pila lekove protiv bolova kada se dese teške upale mišića, ali da li je to dobro?

Upale mišića mogu biti prilično jake i znaju da svima pokvare dan. Najgora stvar kod ovih upala jeste što su one dugotrajne, što će vas mučiti nekoliko dana i što će vas sprečiti da radite najnormalnije dnevne funkcije, a kamoli da se bavite nekim jačim treningom. Upravo je to razlog zbog kojeg mnogi uzimaju lekove protiv bolova kako bi smanjili efekte ovih upala i kako bi imali više snage da nastave sa treningom.

Međutim, postavlja se pitanje da li je to pametna odluka i  da li lekovi protiv bolova u ovim situacijama pomažu ili odmažu. Naučnici su hteli da otkriju ovo pitanje i došli su do sledećih zaključaka. Jaki lekovi protiv bolova nisu preporučljivi jer oni eliminišu signale koje vam telo šalje. Upala mišića je zapravo odbrambeni mehanizam koji vam govori da su vaša mišićna vlakna oštećena i da ona trebaju da se oporave. Određeni lekovi protiv bolova možda uklanjaju bol, ali na taj način vi nemate osećaj da su vaši mišići upaljeni i možete napraviti još veću štetu koju ćete kasnije još duže lečiti.

Zato doktori i naučnici savetuju da sve što treba da pijete posle treninga jeste ibuprofen ili aspirin. Ove tablete će umanjiti upalni proces i opustiti vaše mišičće, ali ćete ipak uvek imati minimalni bolni osećaj koji će vam govoriti da vaši mišići nisu potpuno oporavljeni.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group