Šta se dešava sa vašim mozgom kada prestanete da trenirate

Više slika

Više slika

Trening ima neverovatan uticaj na vaš mozak...

Trening ne utiče samo na vaše telo, već i na vaš um. Kada trenirate, vaše moždane funkcije postaju efikasnije i na taj način mnogo bolje funkcionišete. Mnogo puta smo pisali o tome šta se u mozgu dešava kada trenirate, ali sada ćemo vam reći šta se dešava kada prestanete sa treningom.

1. Depresija

Vrlo je čest slušaj da se posle prestanka sa treningom javlja određena doza depresije i lošeg raspoloženja. Trening pozitivno utiče na vaše raspoloženje, jer na taj način znate da radite nešto korisno i pozitivno za vaše telo. Prestanak sa treningom ima obrnut efekat, pa tada ljudi često budu neraspoloženi, jer misle da tada ništa dobro ne rade sa svojim telom.

2. Loša koncentracija

Zahvaljujući redovnom treningu, naš mozak dobija velike količine kisonika koje mu pomažu da bolje funknioniše. Kada prestanete da trenirate, manjak kiseonika dovodi do pada koncentracije.

3. Loše pamćenje

Loša koncentracija takođe može dovesti i do lošeg pamćenja. Slabija cirkulacija i oksigenacija mozga dovodi do toga da brže zaboravljamo, a sporije pamtimo.

4. Manjak energije

Možda mislite da ako ne trenirate imate višak energije, ali zapravo je situacija obrnuta. Kada trenirate, vaše telo se navikava na takav režim i spremno je da svakog dana prođe kroz slične napore. Kada prestanete da trenirate, gubite kondiciju i vaše telo postaje tromo i bez energije. Zbog toga vam i pešačenje ili penjanje uz stepenice može pasti veoma teško.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group