Da li je konzumiranje živih jaja zdravo ili ne?

Mnogi fitnes strušnjaci govore da su živa jaja odličan izvor proteina, ali da li je to zdravo po nas?

Konzumiranje jaja svaki dan čini čuda za vaše zdravlje, jer ona daju 14 važnih hranljivih materija kao što su vitamini A, D i E, gvožđe, cink, folnu kiselinu i holin. Jesti jaja je važno za vašu kožu, kosti, zube, oči ...

Zbog lošeg ugleda i činjenice da su jaja izvor holesterola, mnogi ljudi misle da će jaja podići nivo holesterola u krvi i da doprinose bolesti srca. Ali, to ne ide tako. Jaja sadrže 180-186 mg holesterola, dok vaša jetra proizvodi mnogo više, oko 1000-2000 mg holesterola dnevno. Što više jedete holesterolom bogatu hranu, manje će ga vaša jetra proizvoditi, što je dobro.

Pored vitamina, jaja su i veliki izvor proteina, a jedno jaje u sebi sadrži oko 7 grama proteina, što je jako dobro i korisno, pogotovo za muškarce koji treniraju i bave se sportom. Međutim, kada se jaja skuvaju, ona se mogu pojesti u ograničenim količinama, pa zato određeni ljudi vole da jedu, odnosno piju sirova jaja, jer ih na taj način mogu pojesti 10 ili više.

Istraživanja su pokazala da sirova jaja sadrže još više vitamina od kuvanih i prženih, jer se procesom kuvanja i prženja ubijaju određene korisne supstance koje se nalaze u jajima.

Ali ipak, doktori ne savetuju da to radite, jer uvek postoji rizik da se u sirovim jajima može naći salmonela. Ako konzumirate sirova jaja, moguće je da ćete se zaraziti salmonelom.

Zato vam mi savetujemo da kuvana i pržćena jaja kombinujete sa kvalitetnim protienskim šejkom i tako ćete uvek unositi dovoljan broj preteina koji je vašem telu potreban.

Foto:Healthline

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group