Istina o kafi: Dobra vest za sve kofeinske zavisnike

Za one koji su pravi zavisnici od kafe, pravo je pitanje da li i koliko je svakodnevni kofeinski unos dobar po nas.

Naravno, niko neće prestati da pije kafu ma koliko ona štetna bila, ali ipak trebalo bi da znamo koliki je zapravo njen uticaj. Uostalom, barem da znamo da li treba da osećamo grižu savest kada ispijamo treću ili četvrtu šoljicu na dan.

Tokom nekoliko poslednjih godina, svaka nova studija o štetnosti ili dobrim stranama kafe pobija predhodne teorije (Na primer, 'dobra je za Vaše srce', 'Loša je za Vaš mozak'). Ipak, najnovije istraživanje donosi neke dobre vesti za prave zavisnike ovog crnog pića.

Za većinu ljudi, ispijanje i do šest šoljica kafe dnevno nema ozbilnje posledice na opšte zdravlje. Prema rečima stručnjaka, nije pronađena nikakva veza između konzumiranja kafe i povećanog rizika od smrti iz bilo kog razloga, uključujući izazivanje raka ili smrti izazvane kardiovaskularnim bolestima.

Pored podataka da kafa neće ugroziti vaše zdravlje, nova studija pruža jake dokaze u prilog tome da kafa zapravo može predstavljati preventivu protiv određenih zdravstvenih problema. Ispijanje tri do pet malih šoljica kafe dnevno ima blagi pozitivan uticaj na prevenciju od kardiovaskularnih bolesti.  Takođe, ispijanje kafe smanjuje rizik od pojave dijabetesa. Ipak, treba napomenuti da naučnici nisu sigurni da li je kofein zaslužan za ovu tvrdnju o povezanosti sa dijabetesom.

Ispitivanja su pokazala da i kofeinska i bezkofeinska kafa daju slične rezultate, pa se sugeriše da i druga jedinjenja osim kofeina smanjuju rizik od pojave dijabetesa.
Labaratorijski testovi pokazali su da kafa ima i povoljan uticaj na smanjenje rizika od pojave bolesti jetre. Taj uticaj povezan je sa sporijom progresijom ciroze.

Međutim, da li ovi podaci opravdavaju svakodnevno nalivanje ovim pićem. To zavisi, trudnicama se savetuje da ograniče svoj unos kafe na jednu šolju dnevno. Ukoliko imate problema sa visokim holesterolom, trebalo bi da se držite kafe koja je prošla papirni filter. To je zato što kafa sadrži supstancu pod nazivom cafestol, simulatora nivoa LDL holesterola pronađenog u uljnim frakcijama kafe. Kada pijete kafu koja je prošla kroz papirni filter, cafestol ostaje van ovog pića.

Ipak, rezultati pokazuju da unos kafe za većinu zdravih ljudi ne predstavlja nikakvu potencijalnu pretnju. Šta više, prema ovom istraživanju koje je generalno dobro za sve, kafa predstavlja jedan od najzdravijih izbora u pogledu pića.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group