Šta se dešava ako popijete porciju maslinovog ulja svaki dan?

Ispostavilo se da maslinovo ulje pomaže da smršate, ubrzava metabolizam, smanjuje apetit i telesne masnoće.

Sportski nutricionista veruje da svakodnevna konzumacija maslinovog ulja može doneti velike zdravstvene koristi.

„Kada pijete maslinovo ulje svaki dan, može vam se dogoditi nešto neobično. Maslinovo ulje, posebno ekstra devičansko maslinovo ulje, jedna je od najpopularnijih super-namirnica.“

Kako je nastalo maslinovo ulje?

Maslinovo ulje je postalo najrasprostranjenije za vreme Rimskog carstva. Od početka 12. veka maslina je počela da se aktivno uzgaja u Italiji, a za samo dva veka zemlja je postala vodeći proizvođač maslinovog ulja u svetu. Italijani su ga učinili sastavnim delom mnogih jela, a možemo reći da je ceo svet zavoleo ovaj zdrav proizvod.

Maslinovo ulje sadrži između 55% ​​i 83% oleinske kiseline, takođe poznate kao Omega-9. Oleinska kiselina pomaže u borbi protiv holesterola, snižava nivo šećera u krvi i usporava razvoj malignih ćelija. Ulje je takođe bogato fosforom, kalijumom, kalcijumom i gvožđem.

100 ml maslinovog ulja obezbeđuje dnevnu potrebu za vitaminom E. Osim toga, sadrži vitamin K, koji pomaže u smanjenju zgrušavanja krvi i nivoa protrombina.

Maslinovo ulje se može koristiti u kuvanju, ili uzimati odvojeno, jednu supenu kašiku dnevno. Jednako zanimljivo je da maslinovo ulje zapravo podstiče gubitak težine. Stimuliše metabolizam, smanjuje apetit i smanjuje nakupljanje masnih naslaga.

Ko ne bi trebalo da konzumira maslinovo ulje?

Maslinovo ulje se strogo ne preporučuje osobama sa oboljenjem jetre, kamenom u žuči i nekim drugim oboljenjima. Ulje je proizvod za izlučivanje žuči, a ako postoje problemi sa urinarnim traktom, onda se to može završiti „katastrofalno“.

Pored toga, hipotenzivni pacijenti treba da budu oprezni kada uključuju maslinovo ulje u svoju ishranu. Prema istraživanjima lekara, prekomerna konzumacija ovog proizvoda može dovesti do smanjenja krvnog pritiska.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group