Jednostavan test otkriva koji će od vaših mišića rasti brže

U nedavnoj epizodi The Huberman Lab Podcast, dr Endrju Huberman, profesor neurobiologije i oftamologije u Stenfordskoj medicinskoj školi, govorio je o nauci koja se krije iza rasta mišića i njihovog oporavka...

Doktorov podkast uključuje i načine uz pomoć kojih možete predvideti koliko brzo ćete moći da izgradite mišiće na određenim delovima tela. "Postoji dobar predskazivač koliko ćete dobro ili efikasno biti u mogućnsti da izgradite snagu ili veličinu određenih mišića", izjavio je doktor. "Sve se zasniva na gornjim motornim neuronima, koji su uključeni u namernu kontrolu mišića."

"Psihički pređite preko svog tela i vidite da li ste ili ne u mogućnosti da nezavisno kontrakujete bilo koji ili sve vaše mišiće", naveo je doktor. "Stoga, na primer, ukoliko sedite u stolici ili stojite, vidite da li možete kontrakovati svoje mišića lista jednostavnom upotrebom gornjih motornih neurona, koji šalju signal dole u noge namerno izolujući odabrani mišić."

"Ukoliko možete kontrakovati mišić lista jako, do te tačke koja deluje gotovo kao da će vaš mišić uskoro preći u stanje grča, što je praćeno manjom količinom bola, šanse su da vi imate veoma dobre gornje motorne neurone kako biste kontrolisali list. Dodatno, postoje šanse da kada izlujete tu konekciju uma i mišića i možete kontrakovati mišiće do tačke blagog grča, onda vi posedujete solidne ili potencijano visoke šanse da ojačate i dobijete na veličini mišića, ukoliko trenirate pravilno, naravno."

Suprotno je takođe istina, a doktor je dodao: "Ukoliko vam je teško da izolujete i kontrakujete poseban mišić, možda će vam biti dosta teže da ga razvijete".

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group