Fitness - Fitness saveti

Moć predstavlja stavku koju nikako ne smemo zanemariti

Predstavljamo vam jedan brzi trening savet i priliku da radite pametnije i u svega nekoliko momenta postanete odlični u svojim rutinama…

Kada jednom savladamo sve korake, izgradnja snage postaje veoma prosta - podignemo nešto teško, spustimo, ponovimo. Međutim, ukoliko želimo da se fokusiramo samo na težinu koju podižemo, verovatno ćemo zapostaviti ključne komponente atletizma, koje su esencijalni faktori činjenja snage korisnom pored teretane i njegog pretvaranja u moć.

Brojni ljudi su zbunjeni terminima snage i moći, upotrebljavajući ih naizmenično kako bi označili mogućnost pomeranja teških stvari. Istina je zapravo potpuno drugačija, jer su ovo dve različite veštine koje zrahtevaju različite trenažne metode kako bi se na najbolji način razvile.

Snaga može biti definisana mogućnošću primene sile kako bi se prevazišao otpor. Upravo vam ovo omogućuje da podignete tegove sa nosača i radite ponavljanja. Brzina ne zavisi od snage, jer nije uopšte važno koliko vam je potrebno kako biste digli nešto, sve dok ste u mogućnosti da to učinite.

Sa druge strane, moć predstavlja samu srž brzine. Ovo je mogućnost koja nam donosi upotrebu velike sile radi brzih ponavljanja. Prosto rečeno, brzina i snaga jednako je moć. Stoga, dok bi snaga uvek trebalo da predstavlja fokus vaših trening rutina, čak i ukoliko ste atleta koji se bavi disciplinama izdržljivosti veoma je važno da pružate daleko više pažnje moći, iz razloga što vas upravo ona može učiniti besprekornim na terenu ili stazi, ali i u svakodnevnom životu. Moć prenosi snagu na viši nivo, omogućujući brži sprint, jači udarac, viši skok i dominaciju takmičenjima.

Ovo možete izvesti postepenim povećavanjem brzine u klasičnim podizanjima kao što su čučanj i mrtvo dizanje, ili primenom olimpijskih varijanti, nalik trzaju i izbačaju, uz uključivanje pliometrije u svoju rutinu. Međutim, veoma je važno da ne ograničavate svoje treninge moći na donji deo tela. Uključite gornji deo takođe, inkorporirajući moćne pokrete kao što su tapšanje tokom skleka i rotaciono bacanje, kako biste aktivirali svaki deo svog tela od glave do pete.

N.Đ.

Izvor: Men’s Health

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group