Ukusna italijanska jela možete jesti svaki drugi dan bez opasnosti da se ugojite...
Često se priča o tome kako su ugljeni hidrati loši za metabolizam i kako dovode do lakog gojenja. Pored belog hleba i peciva, pasta je sledeća koja sadrži uglene hidrate i često se mnogi odriču ovog lepog i ukusnog italijanskog jela zarad bolje linije.
Međutim, najnovija istraživanja koja su sprovedena u Kanadi, pokazala su da pasta i nije toliko štetna i da ne dovodi do povećanja kilograma. Iako u pasti postoje ugljeni hidrati, oni za razliku od belog peciva i hleba imaju nizak glikemički indeks, što znači da se mogu jesti češće i više, bez bojazni od dobitka kilograma.
Zbog toga nutricionisti tvrde da se pasta slobodno može konzumirati svaki drugi dan, odnosno 3 puta nedeljeno. Međutim, postoji jedna caka. Sastojke koje ubacujete kao dodatke u pastu moraju biti pažljivo odabrani, jer nećete uspeti da ostanete mršavi ako stalno jedete bogatu i kremastu karbonara pastu.
Zato se trudite da u vašoj pasti nema mogo masti i da se u njoj pretežno nalazi povrće, jer ćete tako napraviti sjajan obrok koji možete jesti često i koji vas neće gojiti.
Foto:South China Morning Post
V.P.