Najopasnija hrana na svetu

Predstavljamo vam neke od najopasnijih jela na svetu koja vam mogu ozbiljno ugroziti život...

Sve zemlje na svetu se mogu pohvaliti svojim tradicionalnim jelom ili  specijalitetom, ali ove koje se nalaze na našoj listi nude obroke koji se smatraju smrtno opasnim. U nekim zemljama, postalo je popularno da jedete opasnu hranu koja je spremljena na specijalan način.

Većina ovih namirnica potiče od neverovatno otrovnih životinja, koje se mogu jesti samo ako ih pripremi kuvar sa dugogodišnjim iskustvom.

1. Fugu (Riba balon)

Verovatno ste svi čuli za ovaj japanski “specijalitet”. Fugu riba je veoma otrovna i u periodu od 1996-2006. godine bila je uzrok za 44 smrti u Japanu. Samo mali procenat ove ribe ne sadrži otrov, pa kuvar mora biti ekstremno pažljjiv pri pripremi ovog jela. U ovo slučaju vas kuvar bukvalno može ubiti.

2. Bullfrog

Specijalitet Nambije je otrovna žaba. Otrovi ove žabe mogu uzrokovati otkazivanje bubrega i jake stomačne bolove. Što je žaba starija, to je bezbednija za jelo, ali ako se desi da pojedete mladu žabu, onda vas može i usmrtiti.

3. Ackee

Ova biljka je najopasnija hrana Jamajke. Biljka je veoma otrovna, ali ne može da uzrokuje smrt. Ipak, veliki broj ljudi dobija teška trovanja zbog lošeg serviranja ove biljke.

4. Sannakji (Hobotnica)

Ako niste nikada jeli hobotnicu, bolje vam je da izbegavate onu spremljenu na korejski način. Koreanci hobotnice jedu žive, što je vrlo opasno jer se često dešava da se hobotnica zaglavi u nečijem grlu i tako prouzrokuje gušenje.

5. Blood Clams (Krvave školjke)

Ove školjke se služe kao delikates u Kini. Problem se javlja zbog činjenice da su ove školjke veliki prenosioci virusa, a spremaju se tako što se samo malo skuvaju u ključaloj vodi. 15 posto kineske populacije zadobije trovanje zbog ovog jela.

6. Echizen Kurage (meduza)

Još jedno japansko jelo završilo je na našoj listi. Ovaj put je u pitanju otrovna meduza koja se može jesti samo ako se na pravilan način ostrane otrovni delovi. Ipak, često se dešava da ova životinja ne bude dobro spremljena što može dovesti do ozbiljnih trovanja, pa čak i smrti.

7. Mozak majmuna

Ovo “jelo” popularno je u čitavoj Aziji. Može se jesti kuvan ili sa žara. Mozak majmuna u sebi može da sadrži smrtonosan virus.

8. Indijski orah

Verovali ili ne, ako jedete sirov indijski orah, možete umreti. Indijski orah u sebi sadrži supstancu urushiol, koja se nalazi i u otrovnom bršljenu. Indiski orah se mora pržiti ili kuvati na pari kako bi se ova susptanca neutralisala. Velike količine urushiola mogu biti smrtonosne.

9. Cassava

Ova bilja je specijalitet u Južnoj Americi. Može se spremati na nekoliko načina, ali se većinom koristi kao grickalica. Sadrži velike količine cijanida kada je sirova i kada se loše pripremi, onda je smrt neizbežna.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group