Najbolja rekreacija - Plivanje

Više slika

Više slika

Zašto je plivanje najbolja rekreacija koju možete imati tokom cele godine?

Plivanje je najbolje vežbanje koje neko može priuštiti sebi, bez obzira na godine i težinu. Tokom plivanja u bazenu, moru, reci ili jezeru - svaki mišić se aktivira, a pritisak na zglobovima ne postoji, kao što je to slučaj kod ostalih "klasičnih" vežbi.

Ako imate probleme sa zglobovima ili vam je jednostavno teško da radite vežbe kod kuće ili u teretani, preporučujemo vam da svakodnevno odlazite na bazen, reku ili jezero, a ako idete na more za odmor - da plivate što je više moguće svaki dan.

1. Plivanje umiruje

U skorašnjim istraživanjima je dokazano da plivanje, odnosno voda ima umirujuće dejstvo na psihu i da deluje isto koliko i jedna meditacija. Dok plivamo ili samo plutamo na površini vode, možemo samo da se opustimo i ne razmišljamo ni o čemu - što predstavlja odličan odmor za telo, ali i psihu.

2. Ublažava simptome astme

Plivanje i ronjenje su odlične vežbe za pluća, pa se samim tim umanjuju svi simptomi astme. Pluća rade jače kako bi krv dobijala dovoljno kiseonika, a zdravstveni problem se znatno smanjuje, što duže plivate.

3. Smanjuje rizik od odbijanja dijabetesa

Redovnim vežbanjem se pored odlične forme i izgleda, smanjuje i nivo glukoze u krvi. Samim tim se smanjuje i rizik od razvijanja dijabetesa koji danas predstavlja bolest današnjice.

4. Plivanje je naročito dobro za trudnice

Često se preporučuje trudnicama da svakodnevno vežbaju kako bi se što bolje pripremile za porođaj, ali i kako bi ostale u dobroj formi nakon porođaja. Plivanje je, naročito preko leta, najbolji način vežbanja za trudnice jer se telo ne napreže, nema opterećenja na zglobovima, nema pregrevanja i dosadnog znojenja.

5. Ubrzava mršavljenje

Samo sat vremena plivanja može da sagori oko 500 kalorija, što je mnogo više nego kada vežbate klasične vežbe.

6. Plivanje podmlađuje

Kada kažemo da podmllađuje, ne mislimo na to da uklanja bore i zateže lice - već podmlađuje unutrašnji organizam i produžava život, mnogo više nego kod onih ljudi koji trče ili se bave nekom drugom fizičkom aktivnošću.

7. Jača snagu tela

Plivanje jača mišiće i kosti, bez prevelikog otpora i pritiska na zglobove, kao što smo već napisali. Pored toga, poboljšava kvalitet sna i ravnotežu tela.

8. Plivanje predstavlja odlične aerobik vežbe

Verovatno ste čuli za aerobik ili pilates u vodi. Možemo reći da su to vežbe koje su odlične za sve uzraste, pa čak i one najstarije jer smanjuju bolove u zglobovima i kostima, a jačaju mišiće koji u nekim godinama postaju jako slabi. Slobodno se upustite u ovakve vežbe i videćete promene odmah nakon jednog "treninga".

9. Plivanje poboljšava mentalno i fizičko zdravlje

Kada smo u reci, moru ili jezeru može se reći da smo bliski sa prirodom, pogotovo ako ste na nekon divljoj, netaknutoj plaži, a kupate se u čistoj vodi gde ima mnogo živog sveta. Ne kaže se džabe da priroda smiruje - ista stvar je i sa plivanjem. Ono umiruje psihu, poboljšava zdravlje i čini da mnogo lepše izgledamo.

10. Poboljšava zdravlje pluća

Dok plivamo, pluća moraju da rade mnogo brže nego kada smo "na suvom". Samim tim se povećava njihov kapacitet, naročito kada ronimo i zadržavamo što više dah. Što kapacitet pluća postaje veći, to će organizam biti bogatiji kiseonikom, a zadihanost vam više neće praviti problem. Pored svega ovoga, veći kapacitet pluća smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group