Ber Grils postao protivnik povrća

Ber Grils želi da svi znaju da je on veliki protivnik povrća...

Zvezda serije Man vs Wild izjavio je da je prešao sa veganske dijete na ishranu mesoždera, u okviru koje konzumira crveno meso, mlečne proizvode i voće. "Veliki sam protivnik orašastih plodova. Takođe zrnevlja, žitarica i povrća. Moj ručak su meso, jaja i mlečni proizvodi, izobilje putera i voća. Svaki drugi dan jedem džigericu".

Kako je izjavio, imao je velikih problema sa bubrezima od konzumacije velike količine sokova i povrća kada se zarazio koronom. Do bola u bubrezima može doći kada zadržavate mokraću ili imate kamenje / pesak u bubrezima, koji se pojavljuju usled ishrane sa puno soli ili dehidratacije.

Tokom svog intervjua, Grils tvrdi, bez naučnih dokaza doduše, da sirovo povrće zaista nije dobro za ljude i veruje da je ljudsko telo dizajnirano za konzumaciju mesa zbog evolucije, mada su ovu poslednju njegovu tvrdnju istraživači davno opovrgli.

Dijeta mesoždera postaje sve popularnija u proteklih nekliko godina. Iako su meso i životinjski proizvodi dobar izvor proteina i esencijalnih nutrijenata, oni ipak mogu dovesti do gastrointestinalnih problema, dehidracije i malaksalosti.

Ne samo da studije sugerišu da nas povrće može u nekoj meri zaštititi od oboljevanja od raka ili srčanih stanja i smanjiti rizik od razvijanja brojnih drugih bolesti, ono u velikoj meri doprinosi našem dobrostanju, utičući na naše mentalno zdravlje, san, energiju i varenje.

Mediteranska dijeta ili bilo koji režim ishrane bogat povrćem, žitaricama sa celim zrnom i orašastim plodovima, konstantno se nalazi na samom vrhu liste po mišljenju brojnih stručnjaka.

Sirovo voće i neke sorte povrća mogu pogoršati simptome sindroma nervoznih creva prema jednim studijama, dok druge tvrde da sadržaj vlakana u ovim namirnicama čini upravo suprotno. Povrće može olakšati i sprečiti stvaranje zatvora, divertikulitisa ili upale zida debelog creva.

"Ne postoji nikakav naučni dokaz da povrće izaziva bilo koju bolest", izjavila je dijetetičarka Hajdi Bejts. "Zapravo, istina je sasvim suprotna. Postoji obilje dokaza koji nam sugerišu da unos povrća može smanjiti rizik od razvijanja srčanih oboljenja, šloga, dijabetesa, gojaznosti i određenih tipova raka".

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group