Istraživači iz Indije pronašli kombinaciju koja na najefikasniji način uklanja mamurluk

Ukoliko se osećate prilično delikatno nakon burne noći onda je definitivno nekoliko saveta koji slede namenjeno upravo vama, jer naučnici smatraju da su konačno otkrili najbolji lek za mamurluk...

Naravno, jedini stvarni način da izbegnete jutarnji mamurluk, jeste da ne popijete previše na prvom mestu, ali većina ljudi voli da se opusti povremeno i da oduška sebi uz koju čašicu više, što ponekada donosi želju za strašnim sudom sledećeg jutra.

Stoga, ukoliko volite da izađete i ponekada slučajno upadnete u bure, onda bi trebalo da znate koja je vaša najbolja šansa da se otarasite mamurluka koji vas definitivno očekuje, posebno kada ugazite u određene godine. Pre nego što su naveli ono što je u suštini najbolje, naučnici su prikazali brojne potencijalne opcije koje se uvek smatraju pomoćnim sredstvima za uklanjanje mamurluka, koje najverovatnije nisu najbolje za vas. Kafa je glavni primer u ovom slučaju.

Kafa zapravo stvari čini gorim, sudeći prema istraživanjima, dok bogat doručak može predstavljati jedno od rešenja koje može malo pomoći, sa jelom koje je u suštini dobra stvar u svakoj prilici, nakon svega. Dolivanje alkohola, odnosno ’izbijanje klina klinom’ samo odlaže problem umesto da ga u potpunosti ukloni, tako da se ljudi uglavnom osećaju još gore sledećeg dana.

Navodno, pravi izbor za tešku glavu predstavlja specijalno piće od kokosove vode, limete i kruške, ispraćeno malim obrokom sastavljenim od sira, paradajza i krastavca. Ovo vitalno istraživanje je izvedeno od strane Instituta za Hemijsku tehnologiju u Mumbaju pre nekoliko godina.

Tim predvođen dr Šaradha Šrinivasan otkrio je da ova kombinacija hrane i pića pruža ljudima dobru šansu da ublaže probleme mamurluka u kratkom vremenskom roku. Kako ova studija ističe: „Ovaj napitak poseduje mešavinu slatke limete, kruške, kokosove vode i definitino je glavni lek za mamurluk. Konzumacija ovog pića sa sirom, krastavcima i paradajzom može dodatno ublažiti simptome teškog jutra nakon pijane noći“.

Mamurluci, glaobolje, loš osećaj u želucu i povraćanje nakon pića, utiču na sve nas potpuno drugačije i u potpunosti zavise od mogućnosti našeg tela da obradi alkohol. Nakon što etanol, alkohol za nas obične smrtnike, uđe u naš organizam, on mora biti razložen u jetri i konvertovan u acetaldehid, koji nagomilavanjem čini da se osećamo kao *ovna sledećeg juta.

Dr Šrinivasan i njegov tim testirali su brojne stvari kako bi videli na koji načinu funkcionišu, otkrivajući da je kombinacija do koje su oni došli definitivno najbolja. Kako se ispostavilo, kafa je najgore sredstvo za ublažavanje mamurluka, jer su naučnici otkrili da ona redukuje aktivnost aldehid dehidrogenaza, koji pomaže u razbijanju acetaldehida.

Istraživač je dodao: „Kafa u velikoj meri smanjuje aktivnosti aldehid dehidrogenaza, tako da nikako ne možemo preporučiti ispijanje kafe nakon unosa alkohola jer to može dovesti do još većeg nagomilavanja acetaldehida i prolongiranja mamurluka“.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group