Kako da proverite da li su jaja pokvarena

Prema preporukama brojnih stručnjaka, dijetetičara i nutricionista, doručak koji u sebi sadrži jaja u bilo kom obliku je jedna od najzdravijih opcija…

Jaja se mogu spremiti na više načina, a bogata su hranjivim materijama i proteinima, što ih čini idealnim za ishranu sportista i rekreativaca koji vode računa o svom telu i svemu što unesu u njega. Iako generalno gledano jaja imaju dug rok trajanja, neretko se dešava da naletimo na pokvareno jaje, koje nam svojim miomirisima pokvari apetit za doručak, ili čak taj dan, nedelju, mesec ili godinu.

Ovog puta vam otkrivamo četiri metode koje će vam pomoći da ustanovite da li je jaje pokvareno, od kojih je jedan sasvim očigledna, a za preostale tri, možda i niste čuli.

  1. Plutajući test

Ovaj test je više nego jednostavan i ne zahteva od vas bilo kakvu nauku niti stvari koje nemate u svom domu. Napunite posudu vodom i ubacite jaje u nju, pa posmatrajte da li jaje pluta. Ukoliko ne padne ispod površine vode, predlažemo vam da ga odmah bacite, jer je to siguran znak da je pokvareno.

  1. Test sa lampom

Ovaj test je namenjen onima koji su po prirodi radoznali. Zamračite jednu prostoriju u svom domu i uzmite baterijsku lampu, koju ćete potom uperiti u jaje. Ukoliko je jaje sveže, primetićete mehur vazduha na njegovom vrhu, kao i okruglo žumance u sredini. U slučaju da je jaje pokvareno, vazduh će biti raspoređen po čitavom jajetu, a žumance će biti nedefinisano i razređeno.

  1. Mućkanje

Pokvareno jaje nije dobilo nadimak “mućak” tek tako. Kada se mućka, ono ispušta karakterističan zvuk, dok jaje koje je ispravno to ne čini. Znači, pre nego što ga razbijete, promućkajte ga i vidite da li će da “progovori”.

  1. Miris     

Kao što smo na početku naveli, jedna od metoda koja će vam pomoći da utvrdite da li je jaje pokvareno jeste sasvim očigledna. Kada razbijete jaje, ako vas okupa njegov loš miris, nemojte ga bacati u tiganj, već u kantu za otpatke.

Pokvareno jaje vam neće pokvariti samo raspoloženje, već potencijalno i stomak, što može dovesti do velikih problema, zbog čega je veoma važno da uvek jedete sveža jaja, a po mogućnosti i domaća, kako biste iz njih dobili sve nutrijente koji su vam potrebni.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group