So u preteranim količinama nije zdrava za vaš organizam...
Iako mnogi stručnjaci tvrde da so treba izbegavati u širokom luku, postoje i oni nutricionisti koji se ne slažu sa takvim izjavama, navodeći da je veoma važno uzeti u obzir količinu soli koju unosimo u svoj organizam - prema njima, za ceo dan bi trebalo da unesemo najviše tri do pet grama, što mnogi ljudi ne znaju. Preveliki unos soli nas odvikava od prirodnog ukusa hrane, dok pored toga, prekomerna upotreba ovog osnovnog začina dovodi do velikog broja zdravstvenih problema, kao što su visok pritisak, problemi sa bubrezima i slično tome.
Ovo se ipak najviše odnosi na kuhinjsku rafinisanu so, a ne na morsku, koju takođe treba koristiti u umerenim količinama. Sa tim na umu, predstavljamo vam šest namirnica koje su zdrave, a koje mogu savršeno odigrati ulogu soli.
1. Beli luk
Beli luk je savršena zamena za so, pogotovo kada ga kupite u prahu. Odlično ide uz ribu, testeninu i razne salate, ali i uz drugu hranu kojoj daje fantastičan ukus. Pored toga, beli luk ima mnoga lekovita svojstva i to ga čini broj jedan namirnicom u kuhinji.
2. Sok od limuna
Skoro niko ne voli da jede salatu bez ijednog začina, a pogotovo bez soli jer deluje potpuno bezukusno. Probajte da joj dodate limunov sok, koji će joj pružiti pikantni, kiselkast ukus koji će vas oduševiti.
3.Suncokretovo seme
Gorkasto slan ukus može odlično da zameni so i da hrani da idealnu dozu slanoće koja joj nedostaje. Pored toga što ima takav ukus, suncokretovo seme je izuzetno zdravo. Samo 50 grama semenki je dovoljno da unesete dnevnu potrebnu količinu vitamina B1 i E, a 100 grama da unesete mangan, magnezijum, cink, natrijum, fosfor i vitamin B6. Kupite samlevene semenke ili ih sami sameljite kod kuće i svaki sledeći obrok će vam biti zdraviji.
4. Kardamom
Kardamom spada u porodicu đumbira i odličan je za stomačne tegobe, ali i kao začin za sve vrste jela. Ukus mu je delikatan i slan, što ga čini odličnim i zdravim začinom. Ako želite još jači ukus, dovoljno je da samo malo propržite semenke kardamoma.
5. Cimet
Iako se uglavnom koristi kao slatki začin, cimet se može koristiti i u druge svrhe. Pored toga što je super zamena za so, cimet ima brojne zdravstvene prednosti - snižava holesterol i reguliše nivo šećera u krvi. Najbolje ide uz pikantna jela, jer im daje poseban šmek.
6. Bosiljak
Njegov jedinstveni miris, ali i ukus će svako vaše jelo učiniti posebnim. Da bi se sačuvali svi važni sastojci iz lišća bosiljka, potrebno ga je stavljati u hranu tek po završetku kuvanja. Odlično ide uz testenine i salate, ali se može stavljati i u mnoga kuvana jela