Prema Harvardu, najbolje vežbe da postanete fit dok starite

Vežbanje posle 40. treba da bude drugačije da bi bilo efikasno, a na Harvardu znaju kako treba da izgleda.

Postoje neke vežbe koje su bolje od drugih, prema Harvardu. Ako ih uključite u svoj program dok ste još mladi, onda će vam vaše buduće ja biti zahvalno, jer ćete zahvaljujući njima uspeti da održite svoju fizičku kondiciju kako starite. Ali čak i ako počnete da vežbate posle 40. godine, iste vežbe će vam koristiti da imate kondiciono telo, ali i da se krećete lakše, bez bolova i drugih problema.

Ojačajte svoj trup

Možda dok ste mladi ono do čega vam je stalo jeste da imate lepo telo, sa razvijenim mišićnim sistemom. Međutim, u budućnosti ćete najviše želeti da vaše telo bude funkcionalno: da možete da se krećete udobno, a da vas ne ometaju zahtevi vašeg svakodnevnog života.

Da biste uspeli, morate imati „jako jezgro“. Snažan trup pomaže u boljem kretanju ali i u lakoći npr. da se savijete bez straha da će vas zaboleti kičma.

Prema Harvardu, rad na jačanju vašeg trupa je od suštinskog značaja za vaše zdravlje i postaje još važniji kako starite. Snažan trup je koristan za dobru ravnotežu, kao i za dobro funkcionisanje vaših trbušnih mišića koji zauzvrat doprinose snažnom struku, zadnjici i rukama.

Plank i varijacije ove vežbe

Dakle, koja je najbolja vežba za postizanje kondicije? Plank. Čak i u njegovoj „osnovnoj“ verziji, ako ste pokušali da zadržite „položaj daske“ nekoliko minuta, shvatićete da, pored trbušnjaka, vežbate i skoro celo telo.

Pored 'osnovne' verzije planka, naravno, možete isprobati i bočni plank, vežbu Spajdermen i druge njene varijacije, kao što je obrnuti plank ili onaj u kojem stopalima zauzimate položaj na tlu, a zatim ispružiti suprotnu ruku-nogu, naizmenično - poslednje dve varijacije su, u stvari, idealne za starije ljude.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group