Trener Mark Tvajt objašnjava način razmišljanja iza spartanskog treninga

Kada se bivši profesionalni penjač i rekorder, koji je postao holivudski trener slavnih Mark Tvajt, udružio sa filmskim rediteljem Zekom Snajderom na epu o mačevima i sandalama pod naslovom 300, krajnji rezultat nije bio samo sjajni akcioni hit u kom je napeta ekipa Spartanaca predvođena Džerardom Batlerom, već je takođe pomogao da se uvede novi pravilnik kada su u pitanju fizička očekivanja koja se postavljaju pred vodeće ljude velikog platna...

U novom videu o njihovom kanalu, Heber Hib Kenjon i Marston Mars Sojers, poznatiji kao Buttery Bros, pridružuju se Tvajtu njegovom prostoru za vežbanje Gym Jones na FYF ("Fuck You Friday") treningu. To je posebno značajan trenutak za Heba, koji kaže da ga je nakon gledanja upravo ovog filma 2006. godine obuzela inspiracija da krene na sopstveno fitnes putovanje, a sada konačno ima priliku da pita Tvajta o tome kako je došao do toga da radi na filmu.

„Negde početkom 2005. napravili smo Gym Jones sajt“, izjavio je trener. „Snajder je otišao u studio i rekao, vidite ovo s!%#$e koje ovi momci izvode, želim da unajmim ovog tipa kako bi učinio da svi Spartanci izgledaju na određeni način. Jedan momak u studiju je bio uveren da je Zek zaista napravio ovaj sajt u suštini da bi ga prodao u okviru budžeta za obuku, jer je verovao da nema šanse da ovi ljudi to rade u stvarnom svetu."

„Deo premise za 300 zanisvao se na činjenici da oni moraju proći kroz pakao kako bi dobili mišiće koji mogu da ubiju, a ne da se šetaju okolo u modnom maniru i na taj način su zapravo počeli da veruju u sopstvene sposobnosti“, dodao je trener. „Čini se da obuka za estetski izgled za filmsku ulogu naspram obučavanja nekoga da se popne na planinu ili da uđe u kavez da se bori protiv nekog drugog, poseduje mnogo razlika, ali jedina stvarna razlika se ne dešava u teretani, razlike se dešavaju u sportski specifičnom aspektu. Sve što se dešava u teretani je isto, jer je to ljudsko telo."

Međutim, za Tvajta, najmoćniji aspekt treninga, bilo sa glumcem ili elitnim sportistom, nije fizički, već mentalni. „Vodeći ljude na ova putovanja kroz stvari za koje nisu verovali da mogu da urade, shvatio sam da ako stavite osobu na takav trening danas, u periodu od otprilike 20 ili 30 minuta, nakon toga imate direktan put u njihov mozak i na taj način ih je moguće naučiti bilo šta, što će se svakako zadržati u tom trenutnku“.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group