Da li ledene kupke zaista poboljšavaju oporavak mišića

Potapanje u hladnu vodu, poznatije kao ledena kupka, postalo je rutina profesionalnih atleta nakon sportskih događaja...

Uranjanje u hladnu vodu, koja se obično kreće oko deset stepeni Celzijusa, tokom pet do deset minuta, navodno pomaže oporavku mišića i poboljšava buduće sportske performanse, ali da li se naučnici zaista slažu sa tim tvrdnjama? Ekipa Science Alert publikacije izvršila je anketu i uključila pet eksperata iz polja fiziologije, želeći da jednom zauvek odgovori na to da li je sve ovo istina i da li ovakva ekstremna vrsta opuštanja mišića zaista može poboljšati oporavak i performanse sportista.

Šta se događa sa mišićima kada se hlade?

Brojni ljudi koriste pakovanja leda ili zamrznutog graška kod kuće kako bi redukovali bol i oticanja nakon istezanja mišića. Džoana Laner, ekspert mišićne fiziologije sa švedskog Karolinska Instituta, objasnila je kako ove stvari funkcionišu:

"Hlađenje redukuje transmisije nervnih impulsa i zbog toga utiče na nivo percepcije bola sužavajući krvne sudove i perifernih tkiva, što dalje rezultira redukovanjem fluidne difuzije koja može uticati na umanjivanje akutne upale izazvane vežbom."

Lion Roberts, stručnjak u fiziologiji vežbanja sa Grifit Univerziteta u Australiji izjavio je: "Potapanje u hladnu vodu takođe je poznato kao uspešan metod za obnavljanje varijabilnosti otkucaja srca, varijacija u vremenskim razmacima koji se mere milisekundama između dva uzastopna otkucaja."

Najinteresantnije od svega jeste što hladne kupke mogu uticati na naš um podjednako kao i na mišiće. Džejms Broč, ekspert u polju fiziologije sa Viktoria Univerziteta u Australiji, izveo je istraživačku studiju koja je poredila "efekte ledene kupke sa stanjem placeba, gde su učesnici navođeni da pomisle da je ono podjednako efikasno poput uranjanja u ledenu vodu". U slučaju placebo uslova, učesnici su imali toplu kupku sa nečim za šta su oni smatrali da je posebno ulje za oporavak, ali je to zapravo bilo obično sredstvo za čišćenje kože.

Broč je izjavio da su učesnici u oba slučaja slično ocenili svoja verovanja u benefite dodeljenih uslova za oporavak, što se automatski može prevesti kao sličan oporavak ekstenzione snage noge tokom perioda četrdeset i osam sati nakon vežbanja.

Kakve efekte ledena kupka ima na naše mišiće nakon vežbanja?

Lanerova je dodala da su ledene kupke efikasne u redukovanju simptoma izazvanih treninzima nalik upalama mišića, bolovima i ukočenosti koja može nastati od nekoliko sati do nekoliko dana, uglavnom 24 do 72 sata nakon nenaviknute ili naporne vežbe. Upravo iz ovog razloga potapanje u hladnu vodu najčešće koriste kompetetivni sportisti radi oporavka mišića.

Kako ledena kupka utiče na performanse tokom vežbanja?

Pošto potapanje u hladnu vodu može pomoći prilikom oporavka mišića, to može značiti da one mogu poboljšati sportske performanse. Nažalost, ovo nije slučaj, kako je objasnio Hakan Vesterblad, stručnjak u ćelijskoj fiziologiji mišića sa švedskog Karolinska Instituta, dodajući: "Naučne studije predstavljaju različite ishode vezano za efekte hladnih kupki nakon vežbanja i njihovog uticaja na naknadne performanse, sa rezultatima koji variraju od marginalnih pozitivnih efekata do potpunog nedostatka istih, pa čak i negativnih u pojedinim slučajevima."

Jedan od problema prilikom merenja efekata ledenih kupki na performanse tokom vežbanja jeste to što postoje brojni tipovi treninga, kao što su treninzi izdržljivosti ili snage. Dodatno, doktor Roberts tvrdi da je na potpuno iznenađenje naučnika, dokazano kako u slučaju vežbi snage, potapanje u hladnu vodu zapravo može imati negativne efekte na progres stečen treninzima.

Njegove kolege i on naišli su na veliku redukciju ili otupljivanje željenih rezultata treninga snage i povećanju snage i mišićne mase, kao i ćelijskog poboljšanja unutar samih mišića. Ovo najverovatnije nastaje zbog toga što hladna voda negativno utiče na neutralne proteine i ćelijski odgovor koji se dešava u mišićima nakon sesija i vežbi snage.

Efekti na treninge izdržljivosti nešto su drugačiji. Kristofer Mahini, doktror u polju sportskih nauka, sa Mahidol Univerziteta na Tajlandu, dodao je: "Najinteresantnije od svega jeste što dokazi sugerišu da hlađenje mišića nakon treninga povećava ćelijske signale što aktivira biogenezu mitohondrija".

Biogeneza mitohondrije se odvija kada ćelije povećavaju broj mitohondrija, koje predstavljaju strukture za oslobađanje energije. Biogeneza mitohondrije predstavlja jedan od pozitivnih efekata koji dolaze sa treninzima izdržljivosti, tako da hladne kupke mogu povećati njihove prednosti. Sa svim tim na umu, možemo naglasiti da se uticaji potapanja u hladnu vodu nakon treninga razlikuju u zavisnosti o kakvim se vežbama radi.

Rodžers je zaključio: "Hladne kupke nakon treninga snage potrebno je koristiti sa pažnjom ili potpuno izbegavati. One mogu biti korišćene u pojedinim situacijama, nalik velikim sportskim događajima ili treninzima izdržljivosti, kako i sam savetujem, dok one čak mogu doneti i dodatne prednosti naknadnim performansama tokom vežbi izdržljivosti".

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group