Fitness - Fitness saveti

Da li proteini mogu da se piju kada ne treniramo?

Pitanje koje često dobijamo od naših čitalaca...

Svi znaju da su proteini glavni gradivni blok mišića i da su proteinski prahovi danas najpopularniji suplement, odnosno dodatak ishrani. Svi koji treniraju i koji žele da povećaju mišićnu masu piju proteinske prahove i šejkove. Međutim, postavlja se pitanje, da li se proteini mogu piti kada ne treniramo i da li nam oni tada mogu pomoći da dobijemo mišićnu masu?

Da bismo vam dali odgovor na ovo pitanje, prvo vam moramo objasniti kako mišići funkcinišu i kako proteini utiču na njih.

Naši mišići sastavljeni su od sitnih vretenastih vlakana. Skup mišićnih vlakana čini mišić i kada je mišić pod naporom, ta vlakna pucaju. Mišićna vlakna u periodu odmaranja zarastaju i samim tim se povećavaju, što dovodi i do povećanja mišića.

Dakle, svaki put kada dignete teg ili podignete nešto teško, mišićna vlakna u vašem mišiču se cepaju i zarastaju onog momenta kada prestanete sa radom. Mišić se automatski povećava i stvara veća mišićna vlakna kako bi izbegao kasnije pucanje, i na taj način mišiči rastu kada ih konstantno napadate različitim trening rutinama.

Upravo je zbog tog razloga teretana toliko efikasna i efektivna, jer pomoću različitih tegova možete ciljano gađati određene grupe mišića, cepati njihova vlakna i kasnije ih regenerisati kako biste ih povećali.

Upravo kod te regeneracije mišićnih vlakana dolaze proteni. Proteini koje unosimo iz hrane i iz proteinskih šejkova imaju zadatak da brže i bolje obnove naše mišiće i da ih nahrane. Dakle, proteini su samo hrana za naše umorne i iscepane mišiće. Što više proteina unosite, vaši mišići će se brže oporavljati i postaće veći, pa je zbog toga značaj proteina ogroman u fitnesu.

Međutim, kada ne trenirate, vaša mišična vlakna nisu pocepana i proteini nemaju potrebu leče niti da se vezuju za vaše mišiće. Kada su vaši mići neaktivni, oni koriste samo malu količinu proteina, dok ostatak samo prođe kroz vaše telo. To znači da vam proteinski napici i prahovi ništa neće pomoći ukoliko ne trenirate.

Oni koji piju proteine bez treniranja i tako misle da će povećati mišićnu masu samo bacaju pare, pa vas molimo da vi to ne pokušavate. Ako želite da se povećate, onda morate trenirati, pa tek onda tada unositi protinske naminirce i napitke.

Foto:HealthRanks.org

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group