Fitness - Ishrana

Kako da znate koliko se šećera nalazi u vašim omiljenim namirnicama i pićima

Kada na deklaraciji pročitate da vaše omiljeno piće sadrži 35g šećera, verovatno ne znate koliko je to zapravo kašičica šećera...

Najveći problem ishrane mnogih jeste prevelika konzumacija šećera koji se nalazi u veliim količinama u našim omiljenim pićima i namirnicama. Preveliki unos šećera dovodi do mnogobrojnih problema, a najveći je, naravno, dijabetes koji može ozbiljno ugroziti život. Zato je vrlo važno da vodite računa o vašem dnevnom unosu šećera i da se trudite da ne preterujete, jer je to jedini način da ostanete zdravi.

Doktori kažu da je normalan unos šećera na dnevnom nivou oko 30g, međutim, prvo morate shvatiti koliko je zapravo 30g šećera. Kada se kaže „30 grama“ to ne deluje kao velika količina šećera, međutim, kada vam kažemo da u jednoj kašikici stane 5 g šećera, tada imate bolju predstavu o kolikoj količini se radi.

Jedna limenka koka kole (330 ml) u sebi sadrži 35 g šečera, odnosno 7 kašika šećera, što je dovoljno da zadovolji vaše dnevne potrebe za šećerom. Ako pored toga jedete i jaku hranu, slatkiše i grickalice, onda će vaš dnevni unos šećera biti mnogo veliki i samim tim ćete biti pod većim rizikom da obolite od dijabetesa.

Vrlo je važno da tokom dana računate koliko ste šećera uneli. Čitajte deklaracije hrane koju jedete i pića koja pijete i tako ćete najbolje imati uvid koliko šećera unosite.

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group