5 najboljih vežbi za savršeno oblikovan donji deo grudi

Izgradnja veličine i snage predstavlja ključni princip većine trening planova na koje možete naići u teretanama...

Ukoliko vaša strategija nije fokusirana, verovatno ćete provesti veliki deo svog vremena i energije bez čvrstih direkcija, što će najverovatnije predstavljati pravu katastrofu za progres koji želite. Upravo zbog toga, većina trenažnih programa fokusira se na određene grupe mišića umesto na primenjivanje vežbi nasumično. Ukoliko želite da dostignete posebne ciljeve, kao što je nabacivanje većih, snažnijih grudi, na primer, najviše uspeha imaćete prilikom fokusiranja svog treninga na taj deo tela.

Sa tim na umu, postoje određena ograničenja načina na koje možete targetirati svoje treninge. Većina ljudi želi da izgradi oblikovanije mišiće, tako da oni ciljaju ka različitim delovima mišićne grupe, često deleći grudi na gornje, unutrašnje i donje sekcije u svom umu.

Stoga, potrebno je suziti poslednju kategoriju, donjih grudi. Možda biste želeli da učvrstite opušteno mesto koje ste fiksirali u ogledalu i nalazi se u reonu donjeg dela grudi, ili jednostavno želite da osigurate svoj fokus na svim delovima mišićne grupe podjednako. U svakom slučaju, vaši napori za treniranje samo donjeg dela grudi potpuno su zanemareni.

Da li je zaista moguće trenirati donji deo grudi?

Kratak odgovor na ovo pitanje je - da, ali treniranje donjeg dela grudi nije toliko usmereno kao treniranje ostalih mišića, kao što je vaš biceps. Nećete pronaći ni jednu vežbu koja direktno izoluje ovu posebnu površinu mišićne grupe, kao što krul radi vašim rukama. Donji deo grudi je drugačiji zbog toga što je on zapravo najmišićaviji od svih ostalih delova grudi u celini.

Vaše grudi se većim delom sastoje od pektoralnih mišića, tačnije - pectoralis major i pectoralis minor. Brojni treneri vide pectoralis major kao da poseduju tri regiona pomenuta nešto ranije, ali to zapravo ne znači da se tu nalazi mišić donjeg dela grudi sam po sebi i samo čeka da bude aktiviran savršenim pokretom. Vežbe za grudi će aktivirati čitavu mišićnu grupu, tako da ćete takođe trenirati i ostale delove vaših pektoralnih mišića kako vam ruke budu stizale u nižu poziciju.

Na sličan način, ukoliko je vaš cilj da „tonirate“ vaš donji deo grudi kako biste redukovali masnoću, nemate sreće. Smanjenje određenih tačaka predstavlja mit, tako da jednostavno ne možete izolovati jedan deo svog tela kako biste spalili višak sa njega.

Ono što možete uraditi jeste da fokusirate svoj trening na mišiće grudi u celini. Možete menjati ugao pojedinih vežbi kako biste pružili mišićima različite stimulanse zbog bolje aktivnosti u donjem delu grudi, sa pojedinim studijama koje sugerišu da je ovaj zapravo prilično efektan, ali ukoliko niste tvrdokorni bodibilder, najbolje ćete proći ukoliko radite na čitavoj grupi mišića u svakom slučaju.

Pet najboljih vežbi za razvijanje donjeg dela grudi su:

1. Sklekovi

2. Pres sa bućicama na podu

3. Razvlačenje na sajlama

4. Razvlačenje na sajlama sa promenom stava

5. Letenje sa bućicama na T-klupi

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group