Bol od vežbanja: kada treba prestati?

Više slika

Više slika

Verovatno ste čuli za čuvenu izreku "Bez muke nema nauke*...

Ali, postoji ograničenje koliko puta možete izgovoriti "Boli!" dok vežbate i koliko snažno možete osećati bol pre pojavljivanja ozbiljnih posledica.

Bol i nelagodnost su definitivno deo vežbe za svakog ko želi da pomeri granice svojih mogućnosti, tako da je važno da razmišljate u tom pravcu. S druge strane postoji stvar kao što je bol koji nije poželjan.

Dakle, kako da znate kada je previše?

Postoji relativno lak način da napravite razliku između običnih bolova u mišićima i stvarnih povreda koje mogu postati ozbiljan problem. Bol koji je intezivan kada se krećete, na primer osećate bol u kostima ili bol mekih tkiva, definitivno nije dobar znak. Ako vas koleno boli pri svakom pokretu ili imate problem sa ramenom dok plivate onda bi verovatno trebali da proverite, jer se zdravstveni problem može pogoršati i uzrokovati druge probleme.

Nisu sve vežbe u vezi sa bolovima u mišićima ili u vezi sa skeletnim sistemom. Ukoliko želite da poboljšate kardiovaskularni sistem, postoji granica koliko teško može biti vaše disanje, ili koliko treba da povećate ritam otkucaja srca na vrhu vaših treninga. Svakako pravilno disanje je veoma važno tokom trninga i sasvim je normalno da dišete teže dok vežbate, ali ukoliko osećate vrtoglavicu ili slične simptome, onda se treba obratiti lekaru za savet.

Još jedna stvar koja je pokazatelj da nešto ozbiljno nije u redu je lična tolerancija za bol koju osoba može da podnese. Tolerancija bola može se odrediti genetskim faktorima, životnom sredinom i tako dalje. Ustanovljeno je da više žena nego muškaraca nastavljaju da se kreću nakon sticanja povrede pre nego što zatraži lekarsku pomoć.

Najčešće povrede od vežbi nastaju kao posledica pogrešnog ili prekomernog treninga. Istegnute tetive mogu dovesti do cepanja tetiva, pa čak i preloma ukoliko se ne leči. Važno je gledati na znake koje vam vaše telo daje i lečiti problema kada do njih dođe.

Ukoliko osećate bol dok vežbate, a bol postaje intezivnija svaki put kada ponovite vežbu, odmorite malo i sačekajte. Kada razmišljate da li treba nastaviti ili zaustaviti trening intuicija može biti moćan vodič. Poslušajte svoju intuiciju i oslušnite vaše telo.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group